Muntenia Hospital, o dovada ca sanatatea nu s-a… imbolnavit de tot
In conditiile in care toata lumea vorbeste de noua Lege a Sanatatii, de probleme de asigurare a urgentelor, de privatizarea Caselor de Asigurari de Sanatate sau a spitalelor de stat, se intampla sa mai existe si oameni care isi vad de treaba lor. Nu stau cu mana intinsa la stat, nu se vaita, ci intreaga atentie le este concentrata, dincolo de asigurarea unui act medical impecabil, pe schimbarea de mentalitate. Acea mentalitate potrivit careia serviciile private de sanatate ar fi greu accesibile publicului larg. In Arges exista un singur spital privat – Muntenia Hospital. Deschis de numai noua luni, a inceput sa devina o alternativa serioasa la tot ceea ce exista pe piata locala si nu numai, in materie de servicii medicale. Si pentru ca in tara sanatatea sta pe un butoi de pulbere alimentat de nemultumiri sociale de tot felul, ne-am spus ca putina normalitate in tot acest décor fatalist n-ar strica deloc. Ca sa fim sinceri pana la capat, v-am minti daca v-am spune ca ideea ne apartine. In fapt, lucrurile au stat cam asa: dorind sa luam un punct de vedere directorului executiv Muntenia Hospital, Sorin Negrea, pe marginea mult-disputatului proiect de Lege al Sanatatii, acesta ne-a spus: „Cu mare placere, dar nu ati vrea sa va demonstrez ca, in Romania, nu toata sanatatea este la pamant?” Am raspuns provocarii si… iata-ne in Laboratorul de Analize al Muntenia Hospital!
„Avem un sistem informatic integrat care elimina eroarea umana in totalitate”
Am ales sa incepem cu Laboratorul de Analize tocmai pentru ca este o zona foarte sensibila. Scandalurile iscate in jurul rezultatelor viciate fie de aparatura sau consumabilele de proasta calitate, fie de neglijenta umana, au pus pe tapet necesitatea efectuarii unor analize in conditii de maxima siguranta si acuratete. Am testat pe propria piele cum stau lucrurile la Muntenia Hospital, urmand toti pasii alaturi de Daniela Marghidan, Managerul de Calitate al laboratorului. Am inceput cu receptia, acolo unde pacientul vine si, in baza unui act de identitate, este programat astfel incat sa nu trebuiasca sa stea la coada. Pacientul este inregistrat in sistemul informatic si, mai departe, se creaza o cerere de analiza cu care se merge la camera de recoltare. Tot la receptie, fiecare pacient primeste un sistem de cod de bara, pe care operatorul de la recoltare il lipeste pe fiecare vacueta astfel incat posibilitatea de a incurca probele este eliminata din start. „Avem un sistem informatic integrat care elimina eroarea umana in totalitate. Incepand cu octombrie 2011, am implementat sistemul informatic al celor de la Charisma Medical Software, furnizorul fiind TOTAL SOFT, lider pe piata in ceea ce priveste sistemele informatice. Astfel, asiguram o confidentialitate maxima a rezultatelor analizelor, interventia umana fiind minima” explica doamna Daniela Marghidan. Pentru ca v-am spus ca vom experimenta pe propria piele serviciile oferite de Laboratorul de Analize, ne-am supus si prelevarii unor probe de sange. Pentru cei mai fricosi dintre dumneavoastra, aflati ca nici nu simtiti cand intra acul! Dupa recoltare, probele cu cod de bara au fost duse catre laborator, iar eu am primit un exemplar al cererii de analiza, pe care erau trecute analizele ce vor fi efectuate, data ridicarii rezultatelor si adresa de email, in cazul in care doresc sa primesc rezultatele in varianta electronica.
Echipamente de precizie elvetiana si personal de peste 10 ani vechime in domeniu
Laboratorul de analize, sau „camera motoarelor”, cum i se mai spune, si in care nu se intra decat pe baza de cartela, pare desprins dintr-un scenariu SF si asta datorita analizoarelor de ultima generatie. De zona aceasta doamna Marghidan pare a fi cea mai incantata: „Laboratorul a fost dotat cu echipamente produse de lideri mondiali recunoscuti in domeniul producerii de aparatura de diagnostic. Lucram cu ROCHE DIAGNOSTICH – producator elvetian, deci putem vorbi aici de binecunoscuta precizie elvetiana, dar si cu SYSMEX – producator japonez, consacrat pentru inovatie si calitate. In procent de peste 80 % din analizele de laborator se realizeaza in sistem automat, indepartand in acest fel incertitudinea legata de aparitia erorii umane. Laboratorului i-a fost demonstrata oficial competenta de a efectua analize medicale prin obtinerea acreditarii RENAR in conformitate cu standardul SR EN ISO 15189: 2007.” Poate la fel de important este faptul ca, beneficiind de aparatura de ultima generatie, aceasta nu poate fi… corupta de factorul uman. Adica, nici daca ai dori sa introduci in echipamentele de la Roche reactivi de slaba calitate, asa cum se mai intampla si pe la case mai mari in numele unei asa-zise economii, nu ai putea. Analizoarele nu permit decat functionarea cu reactivi originali, iar rolul unui reactiv in determinarea unor rezultate precise este esential. Va spuneam ca peste 80 % din analizele de laborator se realizeaza in sistem automat. Restul de 20% sta, asadar, in mainile medicilor. Sa stiti ca si din acest punct de vedere puteti sta linistiti. „Personalul de laborator are mai mult de 10 ani de experienta in domeniu, experienta demonstrata prin obtinerea gradului de specialist. Avem medici de laborator cu grad de medic primar, medici specialisti, biologi specialisti in microbiologie, hematologie si biochimie.” ne spune doamna Marghidan, la randul dumneaei specialist de peste 10 ani in managementul calitatii in domeniul medical.
„Profitul vine dupa ani de munca”
La final am revenit la domnul director Sorin Negrea, pentru a impartasi impresiile. „V-am spus eu? Se intampla si lucruri bune in Romania!” ne loveste acesta fix in amorul nostru de carcotasi. „Noi ne vedem de treaba noastra in contextul in care toata lumea are impresia ca intreg sistemul de sanatate din Romania este la pamant. Nu este la pamant, din urma vine sistemul privat, care nu trebuie pus la colt. Este adevarat ca se vorbeste si de profit in aceasta lume a sanatatii private, dar profitul vine dupa ani de munca. Intotdeauna un privat va cauta sa eficientizeze consumurile, astfel incat sa ofere servicii cat mai bune, la un pret cat mai accesibil. Si mai este un lucru foarte important: aparitia noilor case private de sanatate va aduce o selectie riguroasa a furnizorilor privati de servicii medicale. Vor avea acces la politicile tarifare, la felul in care se fac achizitiile, pentru ca trebuie sa convingi ca oferi servicii de foarte buna calitate la pretul corect. Se va crea o concurenta sanatoasa si in beneficiul pacientilor. Daca in alte domenii iti poti permite sa lucrezi cu mai multe standarde, in sanatate nu iti poti permite sa lucrezi decat la nivel maxim.” concluzioneaza domnul Negrea.
Sa nu uit! Rezultatele analizelor mi-au sosit pe email chiar a doua zi. Dar despre acestea nu va dezvalui nimic, sunt confidentiale!