Deputatul Colegiului Curtea de Arges, Mircea Draghici sustine cu taria declararea starii de urgenta in judetele Vrancea, Buzau si Braila, pentru ca tara noastra sa poata accesa bani din Fondul de Solidaritate. Atunci cand mor oameni, cand nametii ating 5 metri, cand nu ai nici macar utilaje adecvate, presedintele Traian Basescu ar trebui sa lase orgoliile politice deoparte si sa se gandeasca la romani! Iarna aceasta a facut deja prea multe victime si a produs prea multa suferinta ca sa mai avem timp de marunte dispute dambovitene!
Tot ce trebuie sa faca seful statului este sa decreteze stare de urgenta, astfel incat regiunile afectate de ninsori, ger si avalanse sa poata fi strict delimitate. Este o procedura normala si corecta, atunci cand iti pasa de poporul tau! Decretul emis de Traian Basescu, trebuie contrasemnat de premierul Mihai Razvan Ungureanu, iar apoi, in termen de cinci zile, Camerele reunite ale Parlamentului trebuie sa-si dea avizul, asa cum a precizat presedintele PSD, Victor Ponta.
Fondul de Solidaritate permite Comisiei Europene sa sustina din punct de vedere financiar o regiune in cazul unor catastrofe naturale majore, cu repercusiuni grave asupra conditiilor de viata, mediului natural si economiei. Interventia fondului de aproximativ 75 de milioane de euro ia forma unei subventii unice si globale, fara a fi necesara o cofinantare, care sa completeze eforturile publice ale statului beneficiar. Actiunile urgente eligibile pentru finantare sunt urmatoarele: repunerea imediata in functiune a infrastructurilor si echipamentelor in domeniul energiei, apei potabile, telecomunicatiilor, transporturilor, sanatatii si invatamantului; punerea in aplicare a unor masuri provizorii de cazare si preluare a serviciilor de ajutor destinate nevoilor imediate ale populatiei;securizarea imediata a infrastructurilor de prevenire si masuri de protectie a patrimoniului cultural; curatarea imediata a zonelor sinistrate, inclusiv a zonelor naturale.
Pentru a beneficia de ajutor, Romania trebuie sa declare stare de urgenta si sa inainteze Comisiei, o cerere de interventie a fondului, care sa contina cat mai multe informatii referitoare la pagubele provocate si la impactul acestora asupra populatiei si a economiei. Mai mult, trebuie sa estimeze costul interventiilor necesare si mentioneaza celelalte surse eventuale de finantare nationala, comunitara si/sau internationala.
Pana acum, Germania, Austria, Cehia, Franta au primit bani pentru regiunile devastate de inundatii, Portugalia pentru incendii, Italia pentru catastrofe naturale, Spania pentru pagubele produse de petrolierul Prestige), iar Slovacia Suedia, Estonia, Letonia si Lituania in urma unor furtuni puternice.