Noul rector al Universitatii de stat din Pitesti nu vrea sa amestece educatia cu politica, desi a primit multe oferte din partea partidelor politice, dar si-ar dori sa-i aiba aproape pe politicieni
Saptamana trecuta, prof. Univ Ionel Didea a fost ales, din primul tur, rector al Universitatii de stat din Pitesti. Au fost niste alegeri cu emotii, caci Didea nu a fost confirmat imediat, ci dupa o contestatie care a dovedit ca acesta a intrunit jumatate plus unu din sufragii. La vot s-au prezentat un numar de 442 persoane, dintr-un total de 509 persoane cu drept de vot. Dintre cei care s-au prezentat, voturile au fost acordate astfel: 219 voturi-prof. univ. dr. Ionel Didea; 37 voturi – prof. univ. dr. Gheorghe Serban; 48 voturi – conf. univ. dr. Mihai Braslasu; 33 voturi-prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan. Din cele 442 buletine de vot, au fost anulate 5 buletine, astfel incat, din totalul voturilor valabil exprimate de 437, Ionel Didea a intrunit conditia de jumatate plus unu. In prima faza acest lucru nu a fost sesizat, insa, in urma contestatiei depuse, acest lucru s-a clarificat. Iata care sunt primele ganduri ale noului rector, caruia ii uram succes in planurile pe care si le-a propus.
„Ma voi dedica in totalitate functiei de rector.
Care ar fi argumentele decisive pentru care balanta a atarnat in favoarea dumnevoastra?
Cred ca in principal a contat faptul ca am o experienta manageriala derulata in mai multe institutii – la nivel local si national – iar principiile managementului sunt aceleasi. Pe de alta parte, colegii mei doreau un manager care sa aiba anumite abilitati umane, ceea ce sigur vor gasi in mine. A mai contat probabil si pregatirea profesionala,calitatea morala…
Care sunt primele trei lucruri pe care intentionati sa le schimbati?
Primul ar fi trecerea din categoria C – universitaat centrate pe educatie, categorie in care ne aflam la acest moment, in categoria B-universitati centrate pe cercetare si educatie. Al doilea – cresterea vizibilitatii universitatii atat pe plan national, cat si international. Nu in ultmul rand, categoriile de ierarhizare ale facultatilor universitatii noastre.
Care sunt cele mai importante trei proiecte pe care ati dori sa le implementati?
Primul: infiintarea unui institut de cercetare al Universitatii de stat din Pitesti; al doilea: dotarea laboratoarelor pentru a putea accesa proiecte internationale; al treilea: cresterea standardelor pentru cadrele didactice, personalul auxiliar si studentii universitatii noastre.
Cum veti reusi sa conciliati toate taberele si… orgoliile de la Universitatea de Stat din Pitesti?
Cred ca la Universitatea de stat din Pitesti nu sunt tabere, ci doar dispute de idei, dispute academice. Tot la fel, nu cred ca orgoliile au loc intr-un mediu select cum este cel al institutiei noastre. Eu, cel putin, nu sunt un tip orgolios, ranchiunos… Ba, dimpotriva. Chiar si acum, dupa ce s-a terminat aceasta competitie, am mers si am discutat cu adversarii mei, pe care ii apreciez.
Care va fi strategia de raportare la invatamantul privat, tinand cont ca dotarile de la ,,privat” sunt net superioare si, punctual, cadrele didactice mult mai bine pregatite.
In mod cert, Universitatea de stat din Pitesti este emblematic pentru invatamantul superior argesean. Cred ca intre institutiile de invatamant superior trebuie sa se manifeste o concurenta loiala, cinstita. Chiar daca ne aflam in competitie, trebuie sa ne respectam, sa colaboram, sa avem chiar si proiecte comune. Universitatea de stat din Pitesti dispune de dotari moderne, iar corpul de cadre didactice este unul performant. Cadrele noastre didactice sunt foarte bine pregatite, fiind recunoscute atat la nivel national, cat si international.
Cum veti proceda cu afacerea pe care actualmente o conduceti acum, ca ati fost ales rector?
Biroul notarial va fi condus de sotia mea, care este notar public, numit de ministrul Justitiei. Eu ma voi dedica in totalitate functiei de rector.
„Pana la acest moment nu am intrat in niciun partid politic”
In ce termeni ati putea caracteriza activitatea de pana acum a rectorului Gheorghe Barbu?
Eu nu am atributii in a analiza activitatea domnului prof. univ. dr. Gheorghe Barbu, insa va pot spune ca tot ceea ce s-a facut bine va fi pastrat. In general, cred ca cei care si-au asumat responsabilitati in viata, trebuie sa fie respectati.
De-a lungul timpului, Universitatea a fost disputata inclusiv din punct de vedere politic. Dumneavoastra aveti vreo afinitate politica?
Nu am nicio afinitate politica si nici nu inteleg in ce sens a fost ,,disputata’’ politic Universitatea de stat din Pitesti. Institutia noastra are o menire si aceea rezida in a forma absolventi foarte bine pregatiti in domeniile si programele pe care le gestionam.
Ati fost vreodata ofertat de vreun partid politic?
Da, este adevarat faptul ca am primit mai multe oferte, insa pana la acest moment nu am intrat in niciun partid politic si nici nu voi face acest lucru pe perioada indeplinirii functiei de rector al Universitatii de stat din Pitesti. Ii cunosc pe cei din mediul politic, le apreciez activitatea si cred ca sunt alaturi de noi in tot ceea ce presupune cresterea imaginii si prestantei Universitatii de stat din Pitesti.
Scurt CV
Ionel Didea a lucrat la Inspectoratul de Politie Arges, a fost director al Penitenciarului Colibasi si, din 2005, este si notar public. Noul rector al Universitatii din Pitesti are 44 de ani, este casatorit si are doi copii. Pana acum a ocupat functia de profesor universitar doctor si sef catedra stiinte juridice, director departament Drept si administratie publica, in cadrul Universitatii din Pitesti. Intre 1994 si 2003 a fost ofiter superior la Inspectoratul de Politie al judetului Arges; intre 2003 – 2005 a ocupat functia de director general al Directiei elaborare acte normative, studii si documentare, din cadrul Ministerul Justitiei; intre 2005-2006 a fost director al Penitenciarului cu regim de maxima siguranta Colibasi; intre 2003-2004 a fost lector universitar la Universitatea Crestina ,,Dimitrie Cantemir” din Bucuresti, la Facultatea de finante – banci, iar din 2005 este notar public la Camera Notarilor Publici Pitesti. Noul rector are doua doctorate, unul in economie si altul in drept, ambele la ASE Bucuresti.