Camera Deputatilor a adoptat saptamana trecuta Legea lustratiei, care interzice unor persoane care au ocupat diverse functii in regimul comunist sa ocupe functii numite in aparatul de stat. Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 ,,pentru” si patru abtineri, in absenta Opozitiei. Au fost introduse noi amendamente la aceasta lege si eliminate altele, fapt care a declansat un nou razboi al declaratiilor. Ca de obicei, desi realitatea este una singura, perceptia asupra ei este total diferita.
Mircea Andrei: ,,Legea aduce o doza de moralitate in politica si administratia romaneasca”
In opinia presedintelui PDL Arges, Mircea Andrei, adoptarea Legii Lustratiei este un succes al actualei coalitii, un gest de reparatie morala pentru societatea romaneasca. ,,Chiar daca vine cu intarziere de cativa ani, legea aduce o doza de moralitate mult asteptata in politica si administratia romaneasca, impunandu-le celor care au facut parte din aparatul politic comunist sa stea departe de conducerea Romaniei democratice. Ne-am fi bucurat ca si parlamentarii liberali, co-initiatori ai legii, sa iasa din amortire macar pentru a participa la acest moment important care a avut loc astazi in Camera Deputatilor. Este un gest de lipsa totala de respect fata de istoria liberala, principiile si electoratul liberal.” a declarat senatorul PDL.
Potrivit liderului PDL Arges, Legea, in noua forma adoptata de Camera Deputatilor, a fost modificata pentru a fi pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale, care constatase neconstitutionalitatea unor articole din forma veche. Noua lege prevede ca persoanele lustrabile nu vor mai putea ocupa functii publice numite timp de cinci ani de la intrarea in vigoare a legii. In vechea forma, actul normativ interzicea celor lustrati si ocuparea functiilor alese, dar Curtea Constitutionala a considerat ca aceasta prevedere incalca dreptul constitutional de a fi ales. Astfel, potrivit noii forme a Legii lustratiei, oricine poate candida pentru functii de stat, fiind necesara doar o declaratie pe propria raspundere cu privire la trecutul politic. Persoanele vizate de Legea lustratiei sunt cele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura. De asemenea, aceleasi interdictii le au si persoanele care au facut parte din structurile fostei Securitati si au facut politie politica.
Mircea Diaconu sustine ca legea lui lustra mai bine
Comentand Adoptarea de catre Camera Deputatilor a Legii Lustratiei, senatorul muscelean Mircea Diaconu a declarat ca formula aprobata incalca unul din principiile fundamentale ale constitutiei, respectiv dreptul de a fi ales. In plus, Diaconu crede ca dupa 22 de ani de la caderea comunismului, o astfel de lege este tardiva. „Revolutia a fost in 1989! Sunt peste 20 de ani de atunci. Eu am avut un proiect de lege depus, care se numea <Asanarea morala a societatii romanesti>, in care cei care erau lustrabili erau declarati public, dar aveau voie sa candideze. Daca ii mai vota cineva, treaba lor. Dar acum, ce sa mai aplici acum? In plus, lustrabil e Basescu, e Ungureanu, e Stolojan. Lustrabila este Monica Macovei. Ai lor sunt lustrabili, nu altii! Este o prostie aceasta lege!”, a afirmat Mircea Diaconu.
Pozitia PSD: ,,Lustrati regimul Basescu!”
In opinia celor de la PSD, regimul Basescu este cel care ar trebui lustrat, numai ca, dupa 20 de ani, aceasta lege ar fi mai mult decat inutila. ,,Cu o intarziere de peste 20 de ani, iata ca a fost adoptata Legea Lustratiei, un act normativ aproape inutil in prezent si, mai mult decat atat, partinitor. Trunchiat incat „ai lor” sa poata sa ocupe in continuare functii, in vreme ce altii sa stea „la coada”. Daca ar fi sa fie cineva lustrabil in aceasta tara, atunci acesta ar trebui sa fie regimul Basescu in ansamblul sau. Nu pentru trecutul de dinainte de 1989 al unora dintre membrii sai, ci mai ales pentru suferintele pe care le-au provocat poporului roman in cei mai bine de 7 ani de cand clica lui Basescu este la putere. Iar lustratia, sa o numim asa, sa vina ca urmare a votului oamenilor care s-au saturat de taieri de salarii, de minciuni, de „para-ndaraturi”, de taxe mari si de politizare excesiva a tot ce misca in tara asta. Mai mult, acest regim trebuie sa plece cat mai repede de la putere si pentru lipsa totala de reactie la majorarile de preturi acolo unde doare cel mai mult: utilitati, combustibili si alimente. Traiul a devenit insuportabil, o povara pentru foarte multi dintre cei pe care actuala putere spera sa ii mai pacaleasca o data la votul de la alegerile locale si parlamentare care vor urma. In tot acest timp, guvernantii pun la cale rebranduirea raului, prin inglobarea mai multor partide, inclusiv a PDL, intr-o asa-zisa Miscare Populara. Al carei singur scop este acela de a se eterniza la putere pentru a umple conturile acolitilor sai, in vreme ce majoritatea cetatenilor saraceste. Iata de ce o asa-zisa Lege a Lustratiei ar trebui sa se aplice cu prioritate celor care au dus tara spre dezastru, in frunte cu Traian Basescu. Nu pentru motive politice, ci sociale, umane, de proasta guvernare, pana la urma.” a declarat Simona Bucura Oprescu, purtator de cuvant al PSD Arges.