Celui mai detestat executor judecatoresc i s-a tras de la ING Bank, pe care a executat-o cu un onorariu de 3 milioane de euro, pentru o creanta de 3 euro!
Acum un an, ministrul Justitiei Catalin Predoiu invoca un prezumtiv act de coruptie judiciara, declarand ca a dispus verificari pentru ,,o sesizare care, daca se confirma, reprezinta inca o proba a adevaratelor probleme care ameninta puterea judecatoreasca din interior.” Sesizarea cu pricina facea referire la executorul judecatoresc Eugen Fieraru cel care, pentru o creanta de trei euro, cu incuviintarea instantei, a plusat un onorariu de executare a ING Bank in valoare de 3 milioane de euro! Saptamana trecuta, sesizarea primita de ministrul Predoiu s-a adeverit: Comisia Superioara de Disciplina din cadrul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti a luat decizia excluderii din profesia de executor a lui Fieraru. Aceasta veste a dat satisfactie multora, dat fiind faptul personajul in sine era cunoscut pentru executiile sale dubioase. De foarte multe ori s-a speculat faptul ca Fieraru mergea pe mana cu judecatori care ii incuviintau executari la care putea sa perceapa ce onorarii dorea, dovada si fabuloasa suma de 3 milioane de euro imputata de ING Bank! O data cu excluderea din breasla a lui Eugen Fieraru, privirile sunt indreptate si catre judecatorul Cornelia Inge Ene si avocatul Mihai Cocaina.
Executare cu ranga
Povestea executarii ING Bank a facut deja inconjurul tarii. In data de 17 decembrie 2010, executorul Eugen Fieraru incerca sa recupereze un debit infim de 11,5 lei, dar la care adauga drept cheltuieli de judecata aproximativ 3 milioane de euro! Omul isi facuse socotelile la maniera urmatoare: 10.000 lei onorariu avocat Mihai Cocaina, din Baroul Arges; 6.000.000 lei factura aferenta unei consultatii juridice oferite de extrem de pretiosul avocat Liviu Ardeias, din Baroul Teleorman; – 6.000.000 lei pentru un audit asupra procedurii de excutare silita realizat de SC Intel Blitz Audit SRL (firma in care asociat unic este acelasi avocat Cocaina, prim-vicepresedinte al PNTCD Arges); – 74,4 lei onorariu executor judecatoresc.
Cum de s-a ajuns la astfel de cifre nesimtit de mari? Ei bine, datorita doamnei judecator de la Judecatoria Pitesti, Cornelia Inge Ene, care a acordardat in alb cheltuieli de executare, Fieraru avand practic liber sa bage ce cheltuieli de executare credea de cuviinta. Dupa ce a trimis somatia in 4 octombrie 2010, executorul judecatoresc a descins cu o echipa de avocati la sediul ING Bank din Pitesti si a incercat sa execute suma de 12 milioane lei, dar n-a reusit. In 30 noiembrie 2010, Fieraru s-a prezentat din nou la sediul ING Bank sa continue executarea, dar din nou nu a reusit. A revenit in data de 2 decembrie 2010, cand s-a lasat inclusiv cu geamuri sparte, Fieraru incercand sa deschida un seif cu ranga, dar fara succes. Ca atare, a aplicat sigilii pe usa de acces catre casieria bancii. Impotriva grupului de mai sus – debitor, executor, judecatori si avocati – a fost formulata plangere penala la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, care ar fi ajuns, prin declinare de competenta, la DNA.
In urma scandalului, Corpul de control al Ministerului Justitiei s-a miscat foarte repede (ca doar era vorba de o banca, deh!) si a efectuat toate verificarile. In timpul acestor investigatii, Fieraru ar fi facut un circ de nedescris: a urlat, a amenintat, nu a vrut sa dea documentele, in fine, ar fi fost un spectacol in toata regula. Totul a culminat cu decizia de excludere din breasla a executorului, decizie ce poate fi atacata cu recurs.
Cazul de fata este unul clasic. In ultimii ani au inflorit fel de fel de grupuri organizate, care vaneaza persoane solvabile, foarte bogate – inclusiv statul roman – de la care sa aiba cum sa-si traga onorarii exorbitante, in cadrul unor proceduri de executare silita. Investitie mica, imbogatire garantata!