Un nou medicament, care ajuta sistemul imunitar sa distruga tumorile canceroase, a fost dezvoltat. Acesta lucreaza asupra cancerului la san, colon prostata, creier, vezicii urinare, cancerului ovarian si cancerului de ficat. Studiile anterioare au aratat ca acesta poate fi folosit si pentru a lupta impotriva formelor de cancer din sange.
Anticorpii au fost testati pana acum doar pe soareci, dar cercetatorii spera sa-l testeze pe oameni in termen de doi ani. Medicamentul influenteaza o proteina numita CD 47, care se gaseste pe suprafata celulelor canceroase, in cantitati mari. Proteina impiedica celulele sistemului imunitar, numite macrofage, sa inghita celulele canceroase. Testele efectuate in laborator pe soareci au aratat ca medicamentul lucreaza pe o gama larga de tipuri de cancer si cu efecte secundare minime. Acest lucru arata in mod concludent ca aceasta proteina, CD47, este o cale promitatoare pentru tratamentul cancerului uman.
Dr. Weissman a spus ca atunci cand este folosit pe tumori mici, medicamentul este “potential curativ”, dar a subliniat ca la unii dintre soareci nu a mers deloc. El a adaugat faptul ca acum exista suficiente dovezi pentru “a avansa rapid, dar cu prudenta” in studiile umane. Cu toate acestea, nevoia de dovezi ample ca medicamentul este sigur si eficace, inseamna ca utilizarea sa pe scara larga este la aproximativ un deceniu distanta.
Profesorul Philip Ashton-Rickardt, un expert in imunologie din Marea Britanie, a declarat ca cercetarile ar putea duce la descoperirea unor noi tratamente. “Deosebit de interesanta este posibilitatea ca aceasta abordare ar putea fi folosita pentru a combate celulele canceroase, care sunt rezistente la tratamentele traditionale, precum chimioterapia si radioterapia”.
Sursa: Daily Mail