1,4K
Comisia pentru elaborarea codului electoral a decis saptamana trecuta ca jumatate dintre viitorii parlamentari vor fi alesi prin vot uninominal, iar cealalta jumatate, pe lista de compensare. Grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, cu 13 voturi „pentru". Toate celelalte propuneri, cum ar fi sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au intrunit numarul de voturi. PDL si USL au sustinut varianta de vot uninominal majoritar, dar cei de la UDMR si minoritati nu au fost de acord cu aceasta propunere. Numarul de parlamentari va fi decis de comisie saptamana aceasta, vehiculandu-se reducerea numarului de parlamentari de la 471 la aproximativ 400 sau 300 de deputati si 100 de senatori.
Cum va fi sistemul de vot mixt
Daca propunerea va fi votata si de plenul Parlamentului, noul sistem va putea fi aplicat la alegerile parlamentare din noiembrie. Practic, Romania va fi impartita intr-un numar de colegii egal cu jumatate din numarul senatorilor, respectiv deputatilor. Spre exemplu, daca Romania va avea 300 de deputati si 100 de senatori, vor exista 150 de colegii pentru Camera Deputatilor si 50 pentru Senat. Fiecare alegator va primi patru buletine de vot: doua pentru Senat si doua pentru Camera Deputatilor. Pentru fiecare Camera, alegatorul va vota atat pentru candidatii in colegiul respectiv, pe unul dintre buletine, cat si pentru lista fiecarui partid, pe al doilea buletin de vot. Candidatii care castiga aceste colegii, intr-un singur tur, devin parlamentari. Restul locurilor vor fi impartite direct proportional cu numarul de voturi obtinute de fiecare partid, prin asa-numitul sistem de compensare, care urmeaza sa fie decis in perioada urmatoare. De exemplu, daca un partid obtine 20% din voturi la nivel national, ar avea dreptul la 60 de deputati si 20 de senatori. Daca insa respectivul partid castiga doar 40 de deputati si 10 senatori, va primi 20 de locuri la Camera si 10 la Senat, devenind parlamentari primii clasati pe lista.
Avantaj pentru PDL
Pentru PDL, un astfel de sistem de vot este foarte avantajos. Cotat cu 18% in sondaje, exista riscul ca multi dintre parlamentarii sai sa iasa pe locul doi in colegii, iar reprezentarea in viitorul Legislativ sa fie sub 18%. Sistemul convenit asigura PDL o reprezentare direct proportionala cu numarul de voturi. In ceea ce priveste USL, liderii acestuia si-ar fi dorit un vot uninominal majoritar, fara compensare. Tot saptamana trecuta, Senatul a adoptat tacit Legea votului obligatoriu initiata de deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR) si Mircia Giurgiu (independent). Legea stipuleaza ca persoana care se decide sa nu voteze la un scrutin risca o amenda de 1.000 de lei. Daca refuza ?i a doua oara va primi, pe langa amenda, si interdictia de a beneficia de accesul la indemnizatii, ajutoare sau facilitati fiscale de la bugetul de stat, pentru ca la a treia abatere sa fie sters din listele electorale. Pentru acest proiect, Camera Deputatilor este for decizional. In ceea ce ne priveste, chiar ne dorim ca o astfel de initiativa sa fir votata.