Prea multa cofeina ar putea fi periculoasa, spun oamenii de stiinta. Cercetatorii de la Institute National of Cancer din SUA, spun ca nu se poate stabili cum cafeaua este cauza unui risc scazut de deces. S-a demonstrat ca persoanele care beau, in medie, trei cesti de cafea pe zi, prezinta mai putine riscuri de a deceda din cauza unor maladii cardiovasculare si respiratorii, atacuri cerebrale, rani sau infectii, in comparatie cu persoanele care nu beau cafea.
Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii in urma unui studiu facut pe 400.000 de persoane cu varstele cuprinse intre 50 si 71 de ani. Pacientii au fost impartiti in functie de cat de multa cafea consumau. In cazul celor care au decedat in perioada studiului s-a constatat o legatura cu cantitatea de cafea consumata. Cei care beau mai multa cafea au fost expusi unui risc de a muri mult mai mic. Acest lucru s-a constatat si la cei care consumau cafea decofeinizata, asa ca nu cofeina este responsabila pentru efectul pozitiv al acestei bauturi. Oamenii de stiinta cred ca antioxidantii si magneziul din cafea au efecte biologice benefice asupra organismului.
Cercetatorii americani spun ca un consum de patru sau cinci cesti de cafea pe zi poate tine la distanta unele boli.