2,3K
Judetul Arges este cunoscut ca fiind una dintre cele mai puternice redute ale PSD, iar alegerile locale care se apropie probabil ca o sa-i reconfirme acest statut. Totusi, daca mai ales in cazul primarilor, conteaza in primul rand calitatile candidatilor si, ca atare, harta politica a judetului nostru va ramane una pestrita, nu acelasi lucru se preconizeaza la toamna, in cazul alegerilor parlamentare. Si asta pentru ca, in conditiile votului uninominal pur, Uniunea Social Liberala are sanse mari sa castige in toate colegiile!
In sistemul vechi, PSD-ul a cedat 5 mandate
Pentru justificarea acestei prognoze, trebuie luate in calcul doua elemente: rezultatele alegerilor parlamentare din 2008; erodarea popularitatii PDL si degringolada din randurile acestuia. Pentru inceput, sa ne reamintim scorurile electorale din urma cu patru ani. Pentru simplificare, va prezentam situatia pe fiecare colegiu doar pentru primele trei locuri. Candidatul subliniat este acela care a primit mandatul de parlamentar.
Colegiul 1 Senat
1. Florea Costache (PSD) – 41,55%
2. Mircea Diaconu (PNL) – 23,79%
3. Gheorghe Nicut (PDL) – 22,27
Colegiul 2 Senat
1. Serban Valeca (PSD) – 54,54%
2. Gabriel Bratu (PDL) – 26,25%
3. Dumitru Cosmescu (PNL) – 9,63%
Colegiul 3 Senat
1. Constantin Tamaga (PSD) – 53,91%
2 Marius Jurubita (PDL) – 27,65%
3. Adrian Mozaceanu (PNL) – 9,4%
Colegiul 4 Senat
1. Octavian Stireanu (PSD) – 41,48%
2. Mircea Cinteza (PDL) – 27,76%
3. Florin Calinescu (PNL) – 21,24%
Colegiul 1 Camera Deputatilor
1. Gheorghe Marin (PSD) – 39,73%
2. Sorin Buta (PDL) – 26,21%
3. Gheorghe Banzea (PNL) – 19,55%
#Colegiul 2 Camera Deputatilor
1. Mircea Draghici (PSD) – 42,19%
2. Adrian Miutescu (PNL) – 26,49%
3. Adrian Lazar (PDL) – 20,85%
Colegiul 3 Camera Deputatilor
1. Ion Burnei (PSD) – 54,42%
2. Constantin Iordan (PDL) – 27,44%
3. Mihai Braslasu (PNL) – 8,37%
Colegiul 4 Camera Deputatilor
1. Ion Manzana (PSD) – 49,3%
2. Sorin Pandele (PDL) – 32,13%
3.Daniel Crisan (PNL) – 7,76%
Colegiul 5 Camera Deputatilor
1. Filip Georgescu (PSD) – 50,10%
2. Alexandru Catanea (PDL) – 21,72%
3. Constantin Catrina (PNL) – 12,12%
Colegiul 6 Camera Deputatilor
1. Radu Vasilica (PSD) – 52,15%
2. Gheorghe Davidescu (PDL) – 26,29%
3. Valerian Jinga (PNL) – 11.36%
Colegiul 7 Camera Deputatilor
1. Mircea Duvaz (PSD) – 40, 45
2. Iulian Corbu (PDL) – 30,82%
3. Marius Postelnicescu (PNL) – 19,51%
Colegiul 8 Camera Deputatilor
1. Georgiu Gingaras (PSD) – 40,72%
2. Stefan Ciocanel (PDL) – 25,76%
3. Andrei Gerea (PNL) – 22,29%
Colegiul 9 Camera Deputatilor
1. Cristian Boureanu (PDL) – 39,19%
2. Bogdan Pandelica (PSD) -38,37%
3. Theodor Nicolescu (PNL) -12,65%
Se observa ca votul uninominal mixt folosit in urma cu 4 ani i-a trimis automat in parlament pe candidatii care au obtinut 50% plus un vot din cele valabil exprimate, pentru restul mandatelor utilizandu-se metoda redistribuirii. Astfel au intrat in parlament si candidati clasati pe locul al doilea (Mircea Diaconu si Mircea Cinteza – la Senat, Sorin Buta si Sorin Pandele – la Camera Deputatilor), ba chiar si unul clasat pe locul a treilea (Andrei Gerea)! Cu alte cuvinte, uninominalul mixt le-a favorizat pe PDL si PNL, care au primit trei si, respectiv, doua mandate, in dauna acelora care au primit cele mai multe voturi si care au fost toti de la PSD. Daca s-ar fi aplicat uninominalul simplu (castigatori sunt doar candidatii clasati pe primul loc, fara a se mai aplica redistribuirea), asa dupa cum se intentioneaza in acest an, atunci PSD-ul ar fi castigat toate cele 4 locuri la Senat si 8 din cele 9 locuri la Camera Deputatilor! Si asta in conditiile in care au lipsit doar cateva voturi pentru ca PSD sa-si adjudece si Colegiul 9, acolo unde diferenta dintre Cristian Boureanu si Bogdan Pandelica a fost de mai putin de 1%.
Arges, 100% USL!
Asadar, dupa alegerile parlamentare din toamna, judetul Arges ar putea avea o reprezentare monocolora atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor, candidatii USL fiind favoriti sa castige primul loc in toate colegiile. Si asta pentru ca ei vor fi sustinuti atat de PSD, cat si de PNL si PC, iar opozitia la un astfel de colos nu poate fi decat una simbolica, PDL-ul fiind erodat dupa anii de guvernare, iar celelalte formatiuni politice neavand candidati puternici care sa castige primul loc in vreun colegiu intr-un duel in care nu mai exista liste si nici redistribuiri.
Aceasta situatie, improprie, totusi, unei democratii, ar putea fi corijata daca legea va suferi corectii, in sensul ca fie nu se va renunta la pragul electoral, fie se va mentine sistemul de redistribuire, fie se va organiza un al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidati. Insa o astfel de decizie nu ar putea fi luata decat in cazul unei decizii favorabile a Curtii Constitutionale, noua putere fiind hotarata sa-si creeze cel mai favorabil culoar, tot asa dupa cum si PDL-ul a incercat la fel, prin propunerea de comasare a alegerilor, propunere respinsa de aceeasi Curte Constitutionala.
Desigur, pana la alegeri pot fi si alte posibilitati, putin probabile insa in practica, cel putin la acest moment (spargerea USL, o alianta a tuturor fortelor din opozitie, aparitia unui nou partid care sa capete rapid o popularitate semnificativa, etc.). Importanta va fi si prestatia USL-ul la guvernare, de unde si graba liderilor acesteia de a organiza cat mai repede alegerile parlamentare, tocmai de teama ca asteptarile populatiei nu vor putea fi satisfacute in totalitate. In ceea ce priveste opozitia, cea mai buna solutie interna este sa caute si sa-si desemneze candidati cunoscuti si credibili, adevarate personalitati locale. Un astfel de exemplu ar putea fi Constantin Stroe, un apropiat al Aliantei pentru Arges si Muscel, numai ca acesta a declarat ca nu este interesat de o cariera politica. In aceeasi logica, sugestiv va fi rezultatul lui Daniel Dragomir la Primaria Pitestiului. Pe de alta parte, chiar daca opozitia are nevoie de transfuzii masive de valori reale (e si cazul PP-DD, PRM, PNTCD, etc.) e greu de crezut ca greii partidului se vor da la o parte, de buna voie, pentru a trece in esalonul secund sau ca vor gasi si convinge oameni cu notorietate si popularitate care sa accepte sa se inregimenteze politic. Iar cedarea unei pozitii pentru a profita de imaginea unui candidat valoros e si ea riscanta, si avem in Arges patania lui Adrian Miutescu, cel care a vrut sa profite de Mircea Diaconu, numai ca el a fost acela care a ramas pe dinafara!
In concluzie, in lipsa unor decizii legislative sau organizatorice, in toamna vom avea alegeri parlamentare in sistem uninominal pur, ceea ce ar insemna pentru Arges doar o competitie formala, cu rezultatele stiute de dinainte!