Africa este privita ca fiind centrul evolutiei oamenilor, insa cu multa vreme inainte ca omul modern sa fi parasit Africa, in urma cu 125.000 de ani, stramosul sau a migrat din Africa in Asia de multe ori.
Oamenii de stiinta au fost convinsi ca locul de nastere al primatelor a fost Africa. Cercetatorii din SUA, Myanmar, Thailanda si Franta au scos la lumina pe teritoriul Myanmarului ramasitele unui animal care, din punctul de vedere al acestora, este argumentul forte cu privire la originea primatelor.
Fosila botezata Afrasia, are o varsta de 37 de milioane de ani si seamana izbitor cu un alt antropid primitiv, Afrotarsius libycus, descoperit recent in Sahara, pe teritoriul Libiei. Ceea ce il face atat de important pe acest primitiv este faptul ca se potriveste perfect teoriei care sustinea ca, data fiind diversitatea crescuta a antropoizilor stravechi din Africa, cel mai probabil, originea lor se afla in alta parte.
Din Afrasia nu au fost recuperati decat patru dinti, proba suficienta pentru ca echipa de paleoantropologi sa poata reface legatura intre speciile similare din Asia ?i Africa. De asemenea, dintii sunt cele mai importante parti ale animalelor extincte, ei fiind folositi de catre cercetatori asemenea unor amprente capabile sa arate drumul evolutiv al speciilor. A reiesit ca Afrasia este un stramos apropiat al lui Afrotarsius si ca, cel mai probabil, acest insectivor care nu depasea 100 de grame în greutate, a migrat din sudul Asiei catre Africa acum circa 37, 38 de milioane de ani, dand nastere unor specii mai evoluate, asa cum este si cazul lui Afrotarsius.