Pensiile private sunt plasamente exotice pentru majoritatea argesenilor in al cincilea an de functionare a sistemului din cauza educatiei financiare limitate si a disponibilitatilor banesti reduse ale populatiei.
In 2007, cand a fost lansat sistemul de pensii private, toti angajatii au fost obligati sa isi aleaga un fond de pensii obligatorii in care, pana la retragerea din activitatea, este lunar virata o suma, stabilita prin lege, din contributia platita de angajator la asigurarile sociale.
Tot din 2007, romanii pot sa contribuie voluntar cu ce suma vor la un fond de pensii facultative.
Daca la pensiile private contribuie circa 130.000 de argeseni, doar putin peste 4.000 au pensii private facultative.
Pe de alta parte, aproape 95% din tinerii nou-angajati sunt distribuiti aleatoriu in sistemul de pensii private, iar acest lucru se intampla pentru ca nu exista educatie financiara. Pentru acest an, contributia la pensia privata se ridica la 3,5% din salariul brut.
De la 1 ianuarie, contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal total pana in limita a 400 de euro/an (circa 144 de lei/luna), fapt care da sperante de dezvoltare pensiilor private facultative.