1,9K
Sociologul Octavian Sachelarie comenteaza adevarurile din spatele cifrelor seci si critica presa aservita pentru prestatia lamentabila din campanie
Chiar daca are inclinatii de stanga pe care nu si le-a ascuns niciodata, sociologul Octavian Sachelarie poate fi cat se poate de obiectiv atunci cand vorbeste despre realitatile vietii politice romanesti. Nu este genul de persoana care sa menajeze pe cineva, cu atat mai mult sa se ascunda dupa deget. Si pentru ca am tinut intotdeauna la opiniile sale, nu aveam cum sa nu purtam un dialog pe seama alegerilor locale ce tocmai au trecut.
„Cei care au votat partidul lui Dan Diaconescu reprezinta mahalaua Romaniei”
Tragem linie dupa alegeri si… ce avem?
Pai ce sa avem, avem schimbare la nivel national. Este clar ca un partid este pe cale de disparitie, si acela este PDL.
Sa nu fie un fel de… ,,Jana nu e moarta, Jana se transforma”…
Nu stiu cate sanse de transformare mai au, pentru ca oamenii sunt tociti, nu se mai poate iesi cu aceiasi oameni.
Si alegatorii sunt tociti, sau cu nervi tociti, voteaza cu partidul lui Dan Diaconescu.
Partidul lui Dan Diaconescu va avea un recul la alegerile parlamentare.
Pe ce va bazati cand spuneti asta?
Ma bazez pe urmatoarea chestiune: cei care l-au votat reprezinta mahalaua Romaniei.
Corect, si mahala este destula, slava Domnului!
Probabil, dar poate fi manipulata si de alte forte politice, pentru ca de abia acum si-au dat seama ca aceasta a fost o nisa pe care n-au acoperit-o deloc, nici PSD si cu atat mai putin PDL.
Cu alte cuvinte, USL va trebui sa-si exerseze manipularea si pe aceasta tipologie de electorat…
Sa nu o luam chiar asa… Vorbim de o patura a populatiei foarte saraca si fara niciun fel de sanse, o populatie care este marginalizata complet. Din acest punct de vedere, trebuie sa recunoastem faptul ca aceasta campanie dusa de Dan Diaconescu a fost cea mai buna. Pentru obiectivele lui, campania a fost cel mai bine construita. Pentru ca, in rest, campaniile serioase nu interesau pe nimeni. Nu au fost dezbateri serioase, ci doar atacuri la familie, si la catel, si la purcel si la ce a mai avut fiecare, in conditiile in care avem organe abilitate care sa-si faca datoria. Lasa-i, domne’, sa-si faca datoria, nu mai iesi tu cu 120.000 de dosare pe diverse posturi, cu mizeria aia de fluturasi… Totusi, suntem in 2012…
Am avut o campanie electorala foarte… exotica: unii au actionat profesionist, cu echipe de imagine in spate, iar altii ca la Rascoala din 1907, toamna…
Hai sa privim si altfel lucrurile: eu pot veni cu programul meu, iar altul cu 70 de dosare despre mine si familia mea. Atunci nu mai avem cum sa comunicam, pentru ca nu mai avem aceleasi instrumente. Toate dosarele acelea, daca sunt adevarate, se pot inmana organelor abilitate ale statului, ca, slava Domnului, avem destule. Cu alte cuvinte, intr-o campanie ar trebui sa ne batem pe proiecte, pe ideologii, pe ce vrei, dar nu pe dosare.
„ Eu nu inteleg de ce nu ii spune organ de partid, ca lumea nu este atat de proasta incat sa nu priceapa niste chestiuni”
Vrea romanul sange pe pereti, politicieni dupa gratii?
Nu cred. Ne-am obisnuit cu chestiunea aceasta care prinde bine si sub care se ascunde bine-mersi si media. Publicul ar trebui sa fie stapanul si al mediei romanesti si al oamenilor politici. Din pacate nu este asa. Este o presa care, in continuare, face mari deservicii poporului roman, pentru ca nu este deloc libera, este politizata si depaseste orice limita, din orice punct de vedere.
Aici, in Arges, cum apreciati ca a actionat presa locala?
In Arges lucrurile sunt foarte limpezi: avem oficioase ale fostei puteri, care se stiu foarte clar si care a avut de multe ori o prestatie lamentabila din punctul meu de vedere.
Intr-adevar, poti manipula, dar fa-o inteligent…
Absolut! Din pacate s-au acceptat in presa foarte multe minciuni, si foarte multe jigniri si un limbaj absolut indecent. Nu se poate, pentru ca presa trebuie sa dea un ton in ceea ce priveste un comportament decent, ca nu se darama pamantul si nu pleaca nimeni de aici. In Arges lucrurile sunt foarte clare din punct de vedere al reprezentarii politicului in presa. Eu nu inteleg de ce nu ii spune organ de partid, ca lumea nu este atat de proasta incat sa nu priceapa niste chestiuni.
Ce va spun cifrele obtinute in Arges?
Victoria este dstrugatoare indiferent ce s-ar spune. Presedintele Constantin Nicolescu a obtinut mai mult decat acum patru ani, ceea ce spune mult. In plus, a avut si o campanie mai discreta.
L-au ajutat incidentul cu DNA si problemele de sanatate ulterioare? Se stie ca poporul ii iubeste pe cei care se afla intr-o situatie mai delicata, in care se loveste din plin…
Exista si o asemenea posibilitate. Dar si reversul medaliei este absolut halucinant, pentru ca au fost si povesti ca a fost operat ca sa scape de nu-stiu-ce si ca nu a avut nimic.
Si daca ar fi fost adevarate aceste speculatii, cand te iei de sanatatea omului, iesi in pierdere.
Asa este, dar nu pentru asta a castigat intr-atat de lejer. Modul lui de a se comporta, faptul ca Argesul s-a dezvoltat… Chiar si biblioteca aceasta… Poate sa spuna cineva ca Biblioteca Judeteana sau Muzeul, aripa noua, nu au fost finantate de catre Consiliul Judetean? Ca a fost Popescu, sau Ionescu, ca la un timp Nicolescu era prefect si Costache era presedinte, apoi s-au schimbat… N-are importanta, au fost niste oameni care au spus ,,Da” la niste proiecte.
„ PDL a fost pierdut de aroganta sa”
Cum apreciati ca s-a descurcat adversarul?
Cea mai mare greseala pe care au facut-o oamenii astia a fost aroganta. Sa stii ca omul nu se uita neaparat la bani, vrea sa fie si el apreciat ca om, sa fie respectat, sa vorbesti cu el intr-un anumit fel… Dar oamenii astia au depasit orice fel de buna crestere si orice fel de posibilitate de a comunica decent cu oamenii. De aceea au si pierdut. Se tot vehiculeaza ca a fost un vot anti-Basescu, poate sa fi fost si asa, dar spun ca PDL a fost pierdut de aroganta sa.
A obtinut vreo 20% si la Consiliul Judetean si la Primaria Pitesti…
Din punctul meu de vedere a obtinut prea mult fata de prestatia pe care au avut-o. In rest, nu putem face o analiza foarte aprofundata acum. Ar fi foarte interesant sa vedem cum s-a votat pornind de la sex, categorii socio-profesionale… L-am vazut la televizor pe Vasile Dancu, facuse o analiza si ajunsese la niste concluzii foarte interesante: de exemplu, USL, in speta PSD, de data aceasta a fost votat in mare masura de intelectualitate, ceea ce inseamna mare lucru.
PDL-ului ramanandu-i…
PDL-ului ramanandu-i, culmea din punctul meu de vedere, categoria intre 18 si 34 de ani, deci tineretul, care a ramas intr-un fel conservator. Nu consider explicatiile lui Dancu foarte puternice, anume ca tineretul nu a fost atat de atins de masurile anti-criza luate, insa chestiunea aceasta cu deplasarea intelectualitatii, care era asezata la dreapta esichierului politic, de partea social-democrata, reprezinta o noutate in Romania la aceasta ora. Este si explicabil, pentru ca modelul romanesc era diferit pana acum de modelul occidentalo-european. Intelectualitatea, in toata Europa, este de stanga. Miscarea este de explicat, pentru ca intelectualitatea a fost foarte rau tarata prin noroi.
Observ ca domnul Mihai Razvan Ungureanu incearca sa-si aroge acum intelectualitatea, vrea sa-si lanseze o formatiune politica de dreapta, care sa atraga toate obrazurile subtiri…
Sa stiti ca neo-liberalismul a apus de foarte mult timp in lumea asta, pentru ca nu este normal ca cel care are foarte mult sa nu fie interesat de cel care se afla intr-o situatie sociala foarte proasta. Nu se mai poate asa. Si cred asta asa cu am facut-o si acum zece ani, cand spuneam ca Romania nu este pregatita pentru liberalism. Noi avem niste categorii care sunt complet defavorizate si atunci, o parte dintre venituri, trebuie sa mearga si in acea directie. Altfel, intri in zona de conflict social. Poate peste 50 de ani…
Spuneti ca proiectul lui Mihai Razvan Ungureanu nu va prinde…
Habar nu am la ora aceasta ce inseamna dreapta liberala, pentru ca nu am vazut niciun fel de program in ceea ce-l priveste pe Mihai Razvan Ungureanu.
Abia ce l-a aruncat pe piata, in emisiune la Robert Turcescu, sa vada cum reactioneaza lumea…
Poate il face Robert Turcescu, si asa este lider absolut de opinie.
Stiti cum sunt jurnalistii din Arges, un pic mai… patimasi….
Nu mi-au placut niciodata oamenii care vor sa para ceea ce nu vor fi niciodata. Hai sa fim seriosi! Mai invatam, ne mai uitam si noi in stanga si in dreapta, mai invatam, mai crestem si pe urma suntem lideri de opinie. E prea mare tupeul, dar… in fine, asta e viata… Noi sa fim sanatosi!