Polistirenul a fost folosit la scara larga in Pitesti la reabilitarea termica a blocurilor. Zeci de asociatii au recurs la acest material, convinsi fiind ca vor reusi sa reduca, astfel, facturile la intretinere. Insa in cadrul unei conferinte anuale a Ordinului Arhitectilor au fost facute o serie de declaratii care au creat o intreaga isterie in randul locatarilor, constructorilor, primarilor care au reabilitat zeci de blocuri, dar si in randul producatorilor de polistiren. Si anume s-a lansat zvonul cum ca polistirenul nu ar fi un material bun pentru termoizolatii.
"Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite circulatia vaporilor si poate produce igrasie. Au fost reclamate si probleme de respiratie. De la polisteren, locuintele sunt acum ca niste sere.
De asemenea, nu s-au montat profile metalice de inchidere, ceea ce a permis intrarea sobolanilor si a insectelor in sistemul de termoizolare si in fatada blocului, ceea ce in timp va afecta sanatatea locatarilor. In multe cazuri, s-a lucrat cu muncitori necalificati si nu s-au respectat etapele si timpii de aplicare", au aratat arhitectii.
Producatorii si distribuitorii de astfel de produse din Arges au reactionat, aratand ca informatii de tipul celor de mai sus pot duce la inchiderea a zeci de fabrici producatoare de styren.
"Daca in tarile europene ar fi existat o tendinta de stopare a termoizolatiilor cu polistiren, din cauza problemelor pe care le-ar ridica acest material, atunci, cu siguranta s-ar fi renuntat demult la aceasta metoda.
Mai mult, companiile internationale ar fi stiut cu mult timp inainte si nu ar fi investit in continuare in noi capacitati de productie", se apara producatorii si distribuitorii.
Si atunci, care este adevarul? Au dat banii degeaba asociatiile din Pitesti sau au facut un lucru bun? Doar timpul va putea oferi un raspuns la aceste intrebari.