Derivatul bidimensional al grafitului le-a demonstrat cercetatorilor ca poate transforma apa sarata in apa dulce. Recunoscut deja pentru capacitatea sa de a intra in componenta procesoarelor ultra-rapide si in structura materialelor foarte rezistente, grafenul este adecvat si pentru desalinizarea apei de mare.
Cercetatorii de la MIT au facut posibila aceasta realizare, remarcand capacitatea grafenului de a permite construirea unei site extrem de precise si de fine. Structura atomica obisnuita a grafenului permite crearea unor orificii de orice dimensiuni, spre exemplu cat o singura molecula de apa. Cum moleculele de sare sunt mai voluminoase decat cele de apa, doar acestea din urma ar putea trece prin bresele respective, de o parte a sitei rezultand apa potabila si de cealalta parte, sare.
Acest tip de osmoza inversa a mai fost demonstrata, insa echipamentele erau mai greoaie si mult mai ineficiente. Apa potabila este o resursa mai putin accesibila decat cea sarata, care este din abundenta si ar putea satisface intreaga populatie a planetei fara ca macar sa se observe.
Sursa: Fellow Geek