1,8K
Primaria municipiului Arad a atacat in contencios administrativ o amenda de 8.000 de lei care i-a fost aplicata de catre Ministerul Culturii, in scurtul mandat al lui Mircea Diaconu. Motivul acestei decizii il constituie amplasarea de catre primarie a unui bust din bronz care il reprezinta pe fostul lider taranist Corneliu Coposu, monument care nu a primit avizul favorabil din partea Comisiei Nationale a Monumentelor. Aceasta a considerat ca bustul este inestetic si ca a fost amplasat ilegal.
Au pus statuia si apoi au cerut hartia
Pentru a putea expune bustul in spatiul public, primaria trebuia sa obtina in prealabil de la Comisia Nationale a Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii doua avize: unul estetic si unul de amplasare, ambele fiind obligatoriu. Insa edilii Aradului au amplasat mai intai bustul dupa care au inaintat demersurile pentru obtinerea celor doua avize. Numai ca, la minister, ambele solicitari au fost respinse: primul sub pretextul ca bustul nu s-ar incadra in anumite cerinte estetice si cel de-al doilea pe motiv de amplasare in spatiu public fara autorizatie, ceea ce a justificat acordarea amenzii.
„Comisia a respins cu unanimitate de voturi, apreciind initiativa si efortul autoritatilor locale de a imbunatati imaginea orasului, insa, considera in acest caz, ca rezultatul este sub asteptarile sale, mai ales din partea unui autor cu creatie importanta”, se arata in adresa Ministerului Culturii privind documentatia de avizare si amplasare a monumentului, adresa redactata bizar si remisa Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu a Judetului Arad cu semnatura ministrului Mircea Diaconu.
Trebuie precizat ca bustul a fost realizat de catre sculptorul Dumitru Serban, presedintele Uniunii Artistilor Plastici filiala Arad, o adevarata personalitate in domeniul artei, cu un remarcabil palmares intern si international.
Bustul are acceptul familiei Coposu
La randu-i, municipalitatea aradeana are propriile-i explicatii. Astfel, aceasta precizeaza ca bustul a fost realizat de catre Fundatia „Corneliu Coposu” si pus la dispozitie primariei, prin donatie, pentru a fi amplasat intr-o zona publica, pana la sfarsitul anului 2011.
„Noi am primit bustul, prin donatie de la Fundatia «Corneliu Coposu» si am facut soclul. Prin semnatura ministrului Diaconu, ni s-a refuzat perceptia pozitiva a acestui bust, mai mult de atat, am fost si amendati cu 8.000 de lei pentru ca l-am primit. Adica nu au acceptat din punct de vedere artistic lucrarea domnului Dumitru Serban. Am fost amendati pentru ca nu am cerut avizul comisiei Ministerului, desi noi am primit acest bust. Monumentul trebuia sa primeasca avizul inainte de a ajunge la noi. Fundatia are acceptul imaginii bustului de la familia Coposu, deci nu vad unde ar fi problema", a precizat primarul Gheorghe Falca. Acesta a mai declarat ca a luat decizia de a amplasa bustul intr-un parc, la mica distanta de strada care ii poarta numele liderului taranist si ca decizia sa a fost validata de catre Consiliul Local, care a hotarat preluarea si includerea in inventarul bunurilor apartinand domeniului public al municipiului Arad a „Bustului de bronz reprezentandu-l pe Corneliu Coposu”, cu o valoare de 41.021 lei (10.000 de euro). „Monumentul cu pricina a fost executat de sculptorul Dumitru Serban si amplasat anul acesta in fata Parcului Padurice, conform proiectului tehnic de care a beneficiat aceasta zona, aflata pana de curand in reabilitare” – a spus Falca.
Mircea Diaconu se spala pe maini
In ceea ce priveste valoarea artistica a bustului, artistii plastici aradeni nu ii gasesc cusur. „Dumitru Serban este un sculptor foarte important si apreciat. El si-a facut treaba bine” a spus Vasile Gui, artist plastic. La randul sau, criticul de arta Aurelia Mocanu afirma ca bustul semnat de sculptorul Dumitru Serban „este o lucrare onesta a genului comemorativ -monumental" si „nu este o derapare neprofesionala sau o aberatie a figurativului la scara mare (gen «Avram Iancu» al Clujului, «Vioara» amplasata langa Spitalul Coltea din Bucuresti de fostul primar Liviu Negoita)". Criticul de arta Pavel Susara considera ca o comisie poate gasi argumente pro si contra, in functie de ceea ce-si propune. „Este o lucrare cuminte, conventionala, un omagiu adus lui Corneliu Coposu, fara pretentii artistice prea mari", a argumentat el. Criticul considera ca nu e o lucrare de respins, pentru ca nu marcheaza un spatiu public foarte pretentios, cum ar fi centrul unui oras. „Daca e pusa intr-o zona cu vegetatie sau intr-un parc, este in regula", puncteaza Pavel Susara. In opinia criticului, comisia se poate prevala de faptul ca e o sculptura in stilul secolului al XIX-lea si nu contine aspiratiile momentului, intr-o perioada mai dinamica.
Intrebat care sunt motivele pentru care a respins acordarea avizelor acestui monument, fostul ministru al Culturii, Mircea Diaconu, a declarat ca este vorba despre o hotarare a Comisiei Nationale pentru Monumente pe care el a aprobat-o. „In aceasta Comisie sunt specialisti, ei au luat o decizie, iar eu am aprobat-o. Asta am incercat in perioada cat am fost la minister, ca ministrul sa nu mai ia de unul singur hotarari. Este hotararea lor. Nu am infiintat eu aceasta comisie si nu aveam de ce sa le contest hotararea."
Imparatul Traian gol, mai bun decat Coposu la cravata
Desigur, de aceasta data Mircea Diaconu a procedat legal, singurule reprosuri care ar putea eventual sa-i fie aduse fiind rapiditatea reactiei si cuantumul sanctiunii, avand in vedere totusi ca nu e vorba de un kitsch, ci de un omagiu clasic adus unei personalitati istorice. Pentru comparatie, in anul 2010, UDMR Oradea a primit o amenda de doar 1.000 de lei intr-o situatie similara pentru o statuie care reprezenta doi jucatori de fotbal! Pe de alta parte, exista alte monumente fara avizele necesare, dar pentru care nu s-a emis nici macar o somatie, un exemplu in acest sens fiind o statuie a poetului Adrian Paunescu amplasata in Bucuresti.
Desigur, nu i se poate reprosa lui Diaconu faptul ca intr-o luna de ministeriat nu a rezolvat toate aceste probleme. Insa situatia de la Arad merita a fi pusa in oglinda cu o alta, care nici ea nu are vreo legatura cu fostul ministru Mircea Diaconu. Este vorba despre bizara statuie a lui Traian, amplasata in fata Muzeului de Istorie, in plin centrul capitalei, si despre care academicianul Razvan Theodorescu spunea ca este „un simbol al natiunii noastre care realizeaza intalnirea intre latinitate si crestinism, cei doi piloni ai poporului roman". E o statuie realizata de aceasta data din bani publici si, in inaltele sfere ale ministerul culturii si a artelor, se considera ca ar reflecta si simboliza mai bine istoria nationala decat banalul bust al lui Coposu.
Dar nu vrem sa comentam pe subiecte de arta, fiindca nu ne pricepem nici noi, si nici unii ministri, ba mai mult nici macar unii sculptori…