Inginerii de la UCLA, condusi de Bahram Jalali si Dino Di Carlo, au dezvoltat un aparat de fotografiat capabil sa capteze imagini cu un timp de expunere de 27 picosecunde. De departe cel mai rapid si mai sensibil aparat din lume este de aproximativ 100 de ori mai rapid decat microscoapele optice existente. Se spera ca dispozitivul va putea sa aiba posibilitati de diagnosticare a cancerului in faza incipienta si pre-metastatic. In locul tehnologiilor CMOS si CCD, aparatul foloseste imagistica STEAM.
Aceasta tehnica functioneaza cu ajutorul pulsatiilor laser reflectate din celulele care circula printr-un mediu microfluidic. Imaginea este amplificata si recoltata de un fotodetector de mare viteza, urmand a fi procesata de un FPGA. Dispozitivul capteaza imaginile a 100.000 de particule pe secunda si FPGA va putea detecta automat particule rare, asa cum sunt cele canceroase.Cand vine vorba de lupta cu cancerul, aceasta ar putea fi una dintre cele mai mari descoperiri de pana acum.
Microscopia optica este folosita in aproape orice ramura a stiintei, iar microscopul de la UCLA reprezinta intr-adevar o descoperire extrem de importanta.
Sursa: Extreme Tech