O echipa de astronomi a descoperit, cu ajutorul telescopului in spectru infrarosu al Marii Britanii din Hawaii, patru perechi de stele care se orbiteaza reciproc, la intervale mai scurte de patru ore.
Pana acum se credea ca stelele binare apropiate nu pot exista. Aceasta descoperire a fost posibila datorita instrumentului Wide Field Camera Transit Survey, din dotarea telescopului. Dintotdeauna s-a considerat ca, daca stelele binare se formeaza prea aproape una de cealalta, atunci ele se unesc intr-un corp comun. Acum, este pentru prima data cand astrofizicienii au investigat sistemele binare formate din pitice rosii, stele pana la de zece ori mai mici si pana la de o mie de ori mai putin luminoase decat Soarele. Surpriza vine din faptul ca oamenii de stiinta au descoperit ca perioadele orbitale ce caracterizeaza aceste sisteme sunt semnificativ mai scurte de cinci ore, fapt considerat imposibil anterior.
Conform specialistilor, natura activa a acestor pitice rosii si aparentele campurilor magnetice foarte puternice presupun implicatii profunde asupra mediului din imprejurul acestui tip de stele de-a lungul intregii noastre galaxii.
Sursa: Royal Astronomical Society