Referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, organizat pe 29 iulie, a adus in atentie un subiect cat se poate de sensibil si care acum este intors pe toate partile in toate mediile. Este vorba de listele electorale permanente, de populatie si de demografie in general. Pana acum, aceste subiecte au fost "tabu", iar motivele sunt legate in special de fondurile de care beneficiaza o localitate sau alta pentru dezvoltare si functionare, dar si privind accesarea programelor cu finantare externa. Este insa mai mult decat clar faptul ca numarul cetatenilor judetului a scazut continuu si chiar dramatic, dar cu toate acestea institutiile publice afiseaza date umflate si contradictorii din care fiecare intelege ce vrea. in cele ce urmeaza va propunem sa trecem in revista cateva din aceste date oficiale si sa vedem adevarata dimensiune a haosului care domneste in bazele de date ale statului.
A scazut populatia
Este aproape o teorema, nu o simpla afirmatie. Pe fondul crizei economice si a emanciparii femeilor, populatia din judet s-a redus drastic. Vremurile in care aveam de-a face cu mame eroine a apus, rare fiind cazurile cu mai mult de 5 copii. Chiar si asa, ritmul trepidant in care ne desfasuram cu totii activitatea si alimentatia din ce in ce mai nesanatoasa au facut ca dintre noi sa dispara tot mai multi semeni, iar "rata de inlocuire" este nesatisfacatoare.
Datele provizorii de la ultimul recensamant realizat de statisticieni in Arges, cel din toamna anului 2011, arata ca populatia judetului a scazut de la 640.000, cat era in 2002 (la ultimul recensamant), la 591.000. Asadar, o pierdere de peste 50.000 de persoane in 10 ani. Greu de crezut ca datele finale vor contrazice datele provizorii, dar datele oficiale prezentate de alte institutii publice sunt bulversante.
Ce zice Consiliul Judetean
Consiliul Judetean Arges este condus de ani de zile de PSD. Se pare ca nimanui nu i-a pasat cu adevarat de problema populatiei, din moment ce si in acest moment pe site-ul oficial al Consiliului, www.cjarges.ro, avem de-a face cu urmatoarea prezentare a judetului: "Suprafata judetului Arges este de 6.800 km patrati, ceea ce reprezinta 2,9 % din suprafata totala a tarii, iar numarul locuitorilor sai este de 663.206.
Acestia sunt distribuiti in trei municipii (Pitesti, Campulung-Muscel si Curtea de Arges), patru orase (Mioveni, Topoloveni, Costesti si stefanesti) si 95 de comune". Asadar, datele din acest moment ale Consiliului, in ciuda rezultatelor recensamantului, arata ca ar fi, de fapt, chiar mai multi cetateni in judet decat in 2002!
Ce zice Statistica
Pe de alta parte, datele statistice oficiale arata pentru anul 2010 o populatie de 639.157 de locuitori, in scadere cu peste 40.000 de locuitori in 10 ani. Mai mult, aflam ca 91.223 de persoane au varsta intre 0 si 14 ani.
Un calcul si o deductie logica
Asadar, datele sunt confuze si este nevoie sa se faca ordine, este evident. Pe de alta parte, insa, se poate trage si o concluzie, dar numai dupa ce facem un calcul simplu. Avem datele de la ultimul recensamant (fie ele si provizorii) care ne spun ca populatia judetului a ajuns la 591.000 la finalul anului 2011.
Avem date oficiale de la Ministerul Muncii care ne spun ca in Arges sunt distribuite lunar alocatii de stat pentru 113.670 de copii si tineri pana la 18 ani. Mai avem si datele furnizate de Prefectura Arges care spune ca pe listele electorale permanente erau la scurtinele din acest an 544.000 de persoane. Daca ne luam dupa datele de la recensamant si cele de la Prefectura, am putea trage concluzia ca in judet sunt doar 47.000 de persoane care primesc alocatii de stat lunare (42 de lei), deci copii. Ori, Ministerul Muncii spune clar ca avem 113.670 de alocatii in plata.
Rezulta, asadar, numai din aceste date, un plus de peste 66.000 de persoane pe listele permanente (persoane cu drept de vot)! Nu mai punem la socoteala mortii si alte categorii de persoane. Este evident, astfel, chiar daca unii dintre cei care primesc alocatii au 18 ani, ca datele de pe listele electorale sunt mult umflate si este nevoie de o operatiune de curatare a lor.
Rangul si banii
Explicatia pentru care fiecare localitate se prezinta in Romania cu un numar mai mare de cetateni decat cel real este legata de bani, in primul rand. Fiecare localitate detine un rang, in functie de numarul de locuitori. Ori, in functie de acest rang se aloca de la Guvern sume diverse, ca sa nu mai vorbim de faptul ca in functie de acest numar si de rangul localitatii sunt remunerati si primarii!
De aceea nu o sa intalnim toti primarii de comune, sa zicem, sa aiba acelasi salariu, la fel si cu viceprimarii. in plus, un numar mai mare de locuitori inseamna si sanse mai mari la accesarea unor fonduri europene pentru proiecte diverse care altfel ar fi neeligibile. Deci un pericol al actualizarii listelor ar putea fi chiar si pierderea unor finantari europene! Nu-i asa ca ne furam singuri caciula iar aceasta practica trebuie sa inceteze odata pentru totdeauna?