Sindicatul Liber Oltchim vrea ca privatizarea combinatului sa fie realizata in sistem integrat cu rafinaria Arpechim Pitesti, a declarat Mihai Diculoiu, presedintele organizatiei.
"Cerem ca privatizarea sa fie una reala, in interesul dezvoltarii Oltchim pe viitor. Acest sistem integrat a functionat inca de la infiintarea Oltchim, in 1966. Rafinaria si petrochimia Arpechim Pitesti asigurau materiile prime de baza, etilena si propilena, pentru 70% din capacitatea de productie a Oltchim.
Mai mult, ca privatizarea sa fie o reusita, ne dorim ca, inainte de asta, Oltchim sa acceseze, in baza legislatiei europene si nationale, un credit de 40 milioane de euro necesar capitalului de lucru (pentru materii prime, utilitati, salarii), care sa permita functionarea instalatiilor de la Ramnicu Valcea la o capacitate de de productie de 65%, in conditii de profit operational", sustine Diculoiu.
Pentru realizarea privatizarii in sistem integrat, combinatul trebuie sa preia, intai, rafinaria Arpechim de la Petrom, subliniaza liderul de sindicat.
"Daca privatizarea se va face cu actionarul minoritar PCC, care a declarat ca se opune preluarii rafinariei Arpechim, acesta va mentine doar trei instalatii in fluxul de productie de la Ramnicu Valcea, pastrand doar 500-700 de angajati din circa 3.400, cati are in prezent combinatul", a adaugat liderul sindical.
Daca privatizarea Oltchim s-ar face in sistem integrat cu Arpechim, atunci cele doua unitati ar numara aproximativ 4500 de salariati, pentru ca rafinaria va trebui sa angajeze 1000 de oameni, dupa ce va fi preluata.
Pe de alta parte, de functionarea Oltchim mai depind alte 7.000 de locuri de munca, din cadrul societatilor din Valcea si Arges, care asigura necesarul de materii prime, utilitati si service.