Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) a acordat unitatii noastre scolare, Liceul Tehnologic “Dacia” din Pitesti, un nou vot de incredere. Astfel, in intevalul 01.08.2012 – 31.07.2014, se va desfasura in institutia noastra un nou Parteneriat Scolar Multilateral Comenius, Young Entrepreneurs-Step-by-step/YES, cofinantat din fonduri europene in cadrul Programului sectorial Comenius al Programului « Invatare pe tot parcursul vietii », care este gestionat de ANPCDEFP- institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, ce are ca scop facilitarea accesului la alternative europene de invatare continua si activa.
Comenius, programul care ne-a lansat pe plaiuri europene, este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii si se adreseaza institutiilor de invatamânt preuniversitar de stat si private, urmarind dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in rândul profesorilor si elevilor; sprijinirea elevilor pentru a dobândi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa. Partenerii noului parteneriat scolar: Prirodoslovna škola Karlovac, Croatia, Lauttakylän lukio, Finlanda, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych, Polonia, Karsıyaka Anadolu Lisesi, Turcia si Liceul Tehnologic "Dacia", România au in vedere reducerea abandonului scolar, cauzat de: rigorile sistemului educational, incapacitatea pietei locale de a raspunde cererii de locuri de munca pentru absolventi, demotivarea elevilor pentru educatie generata de o rata in continua crestere a somajului, migratia catre alte state in care munca necalificata este mai bine platita decât cea a angajatilor chiar cu studii superioare in tara natala.
Proiectul « Tineri anteprenori -pas cu pas » este un proiect transdisciplinar, care presupune punerea in acord a unor domenii precum : stiinte sociale, economie, marketing, matematica, informatica, legislatie, engleza si arta. Obiectivele proiectului se refera la prevenirea abandonului scolar prin intermediul activitatilor de dezvoltare a spiritului antreprenorial, sporirea gradului de constientizare a nevoii de educatie in rândul elevilor, asigurarea cunostintelor necesare pentru inceperea unei mici afaceri, dezvoltarea stimei de sine a elevilor, intarirea motivatiei acestora de a se preocupa de propria incadrare pe piata muncii, sporirea interesului fata de materii precum matematica si economia, evidentierea unor exemple de bune practici in domeniul marketing-ului, incurajarea comunicarii si cooperarii scolilor partenere cu scopul de a determina formarea elevilor ca cetateni europeni activi, depasirea stereotipiei si a prejudecatilor in relatiile interumane pâna la aparitia tolarantei si a acceptarii reciproce, intelegerea si aprecierea diferentelor culturale si la nivel economic intre tarile partenere, dezvoltarea aptitudinilor comunicationale in limba engleza, atât pentru elevi, cât si pentru profesori.
In vederea atingerii acestor obiective, se va parcurge un plan de activitati, stabilit la nivelul tuturor tarilor partenere, plan ce cuprinde: realizarea unui scurt istoric privind evolutiei pietii muncii la nivel locall, intocmirea profilului anteprenorului de succes, efectuarea unui studiu de caz al unei afaceri locale de succes, propunerea unui plan de afacere, studierea cererii de job-uri pe piata muncii si a ratei somajului, precum si afacerile care sunt cele mai profitabile la nivel local, realizarea unui studiu de piata cu ajutorul unui chestionar sau al interviului pe strada pentru a evalua cât de atragatoare este idea antreprenoriala propusa pentru comunitatea locala, vizitarea unei companii locale mici ale carei produse sunt foarte apreciate in prezent pe piata, familiarizarea cu legislatia si administrarea unei afaceri prin sesiuni de mese rotunde cu experti si antreprenori de success, alcatuirea unei prezentari a legislatiei tarilor lor si a regulilor administrative folosind instrumente TIC, crearea unui dictionar care sa cuprinda termeni si concepte specifice, realizarea unui ghid international al antrepenorului European de success.
Toate aceste activitati se vor concretiza intr-o serie de produse, respectiv : un website, un blog, fluturasi publicitari, studii, articole, recenzii, expozitii, bratari, un dictionar-termeni antreprenoriat, brosura-Antreprenor european de succes, un DVD, un târg de firme. De-a lungul celor doi ani de proiect, elevii nostrii vor fi indrumati de echipa de proiect, alcatuita din : dir. Ing. Prof. Cristina Mihai, dir. Adj. Ing. Prof. Mariana Marinescu, prof. Aida Grecu- coordonatorul proiectului, prof. Iuliana Ionita, prof. Gabriela Popa, prof. Cristina Dumitrache, prof. Valentina Stanciu, prof. Oana Avram si prof. Cristina Popescu. Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventual utilizare a informatiilor pe care le contine.