1,6K
Candidatii ARD Arges au lansat saptamana aceasta o initiativa publica privind preluarea de catre stat a rafinariei Arpechim de la OMV Petrom, inclusiv prin expropriere pentru cauza de utilitate publica. Solicitarea adresata Guvernului Romaniei este sustinuta de catre sute de cetateni din Pitesti, care au semnat petitia de sustinere. Initiativa publica a ajuns deja la angajatii de pe platforma Arpechim, pentru strangere de semnaturi, urmand sa fie distribuita in toate localitatile judetului.
Prin aceasta, se cere mandatarea Ministerului Economiei sa demareze procedura de achizitie a activelor aferente activitatii de rafinarie de la OMV Petrom. Activele achizitionate vor constitui aportul in natura al statului roman, prin Ministerul Economiei, la capitalul social al unei noi societati comerciale ce se va constitui in vederea operarii activitatii de rafinarie. Initiativa este semnata de presedintele PDL Arges, senatorul Mircea Andrei, candidat la Senat in colegiul Pitesti, precum si de cei trei candidatii ai ARD pentru Camera Deputatilor in colegiile din Pitesti, Ana Stan, Catalin Teodorescu si Catalin Bulf, carora li s-au alaturat si doi angajati de pe platforma Arpechim.
Reprezentantii ARD mai solicita initierea procedurii in vederea declararii utilitatii publice a activelor aferente activitatii de rafinarie de la OMV Petrom ,,in scopul exproprierii pentru cauza de utilitate publica a acestora si a constituirii unei noi societati comerciale pentru mentinerea profilului de productie al Arpechim si stabilitatii economice a zonei”.
,,Aceasta initiativa publica trebuie sa genereze presiune asupra guvernului, oricare ar fi el. Noi speram ca aceasta initiativa sa fie sustinuta in guvernul nostru, al ARD. (…) Preluarea acestei unitati economice este o operatiune foarte simpla, a fost facuta odata in 2009, prin H.G. 479, cand au preluat pur si simplu activele aferente activitatii de petrochimie, contra cost. Sa preia si acum, la aceeasi maniera. (…) Poate sa dureze si doua saptamani aceasta operatiune de preluare. OMV nu are de ce sa nu fie de acord, pentru ca nu foloseste acest activ, de asta si solicitam exproprierea. Ca, daca il folosea, intelegeam ca este o activitate economica ce ducea la profit” a declarat senatorul Mircea Andrei. Liderul PDL Arges a mai declarat ca, pe langa beneficiile de ordin social, prin crearea de locuri de munca, preluarea rafinariei Arpechim ar aduce si beneficii de ordin economic statului.
„Daca in urma cu cativa ani, la Arpechim lucrau circa 7600 de muncitori, acum nu mai exista decat 600. Din punct de vedere tehnic, este posibila redeschiderea petrochimiei, sigur cu niste costuri de refacere. Consider ca in cateva luni, Petrochimia ar putea sa inceapa sa lucreze la capacitatea aproape maxima.” a declarat Petre Valentin, inginer la instalatia de Piroliza II.
Va reamintim ca OMV Petrom a renuntat in anul 2009 la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al carei unic beneficiar era combinatul Oltcim de la Ramnicu Valcea. Prin aceasta tranzactie, OMV Petrom a transferat activele fixe aferente activitatii de petrochimie, care includ instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare. Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim. Conform reprezentantilor companiei petroliere, decizia de inchidere a fost luata in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile si de a creste eficienta.