1,7K
Enel doreste sa cumpere actiunile de la Fondul Proprietatea la companiile sale din Romania. Momentan, prioritara este preluarea pachetului de actiuni Muntenia Sud, detinut de statul roman prin intermediul Electrica.
„Fondul Proprietatea este unul dintre actionarii nostri si pentru acest motiv discutam frecvent cu ei pe mai multe subiecte. Totusi, orice fel de discutii referitoare la achizitia pachetelor pe care le au in companii (cele locale aflate sub controlul Enel – n.r.) pot fi adresate numai dupa ce subiectul referitor la clauza de put option pe care Electrica o are la Muntenia Sud va fi rezolvat.” – se precizeaza intr-un comunicat de presa asumat de conducerea Enel Romania.
Conform prevederilor din contractul de privatizare ce a fost semnat in iulie 2007, Electrica are o clauza de put option prin care poate sa isi vanda o parte sau intregul pachet de 23,57% din actiunile distributiei de energie Muntenia Sud catre Enel, care este obligat sa le cumpere. „Aceasta clauza de put option poate fi exercitata numai de catre Electrica, prin trimiterea unei solicitari formale in acest sens catre Enel. Enel nu are o optiune similara prin care sa forteze Electrica sa isi vanda pachetul, deci totul depinde de Electrica sa ofere actiunile la vanzare oricand decid acest lucru. Pana acum, nu am primit nicio solicitare formala din partea Electrica pentru a cumpara aceste actiuni”, precizeaza reprezentantii grupului italian.
In ceea ce priveste contractele de privatizare pentru distributiile de energie din Banat si Dobrogea, acestea nu contin o asemenea prevedere iar discutiile pe seama acestui subiect pot avea loc numai dupa rezolvarea clauzei de put option de la Muntenia Sud.
Fondul Proprietatea detine in companiile controlate de Enel in Romania:
– un pachet de 24,13% din actiunile Enel Distributie Banat
– un pachet de 24,09% din actiunile Enel Distributie Dobrogea
– un pachet de 12% din actiunile Enel Distributie Muntenia
– un pachet de 12% din actiunile Enel Energie SA
-un pachet de 12% din Enel Muntenia SA
Desi Enel a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Electrica Dobrogea si Electrica Banat pe baza contractelor semnate in 2004, abia in 2006 dau lovitura pe piata energetica, dupa ce au castigat licitatia pentru actiunile de la Muntenia Sud. In final, italienii au platit 432,9 mil. Euro catre Electrica pentru achizitia directa de actiuni la Muntenia Sud, care combinata cu o majorare de capital operata de Enel a dus valoarea totala a tranzactiei la 858 milioane euro.
In 2007, activitatile de distributie ale celor doua companii au fost separate de cele de furnizare si astfel a aparut Enel Energie, rezultata din combinarea businessurilor de furnizare de energie ale Enel Dobrogea si Enel Banat, respectiv Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea, precum si Enel Servicii Comune. O mutare similara de separare a businessului de vanzare de energie de cel de distributie este facuta si la Muntenia Sud, astfel fiind infiintate companiile Enel Energie Muntenia si Enel Distributie Muntenia.O alta ramura a Enel in Romania este Enel Green Power Romania care dezvolta proiecte in domeniul energiei eoliene in Dobrogea.
Italienii sustin ca au facut investitii in valoare de 1,8 miliarde de euro si nu au de gand sa se opreasca aici, preconizand alte investitii de 800 milioane de euro pentru urmatorii 5 ani. Gigantul italian a obtinut un profit net de 8 milioane de euro.