1,4K
Modificarile propuse acum cateva zile de USL privind Constitutia Romaniei par menite sa protejeze clasa politica, in defavoarea societatii civile. Partidele din opozitie au reactionat, iar liderii argeseni se opun vehement schimbarilor dorite de guvernanti.
Candidatul ARD la Camera Deputatilor pe colegiul Pitesti Sud, Catalin Teodorescu, considera ca masurile pe care le propune guvernul Ponta nu au legatura cu prioritatile pitestenilor . „Nu este preocupat ca cei care sunt activi acum pe piata muncii sa primeasca garantia unei pensii decente. Nu conteaza pentru USL sa creeze locuri de munca. Nu este interesat de ceea ce se intampla la Arpechim. Unde sunt, in aceasta situatie, cei responsabili care ii reprezinta pe argeseni in cele mai inalte structuri ale statului? Nu prezinta interes viata a catorva mii de pitesteni, pentru care guvernul nu a facut nimic sa evite aceasta vinere neagra a petrochimiei argesene. In schimb, Ponta este preocupat sa intoarca Romania la Constitutia din 1991, cand Parlamentul putea invalida deciziile Curtii Constitutionale”, spune Catalin Teodorescu. Acesta sustine ca modul in care USL vrea sa impuna aceste modificari duce la o dictatura politica a unei majoritati agresive si la un atac la baioneta contra Justitiei si institutiilor ce garanteaza statul de drept.
Modificarile ar trebui sa fie in interesul oamenilor
„Evident, planul lui Ponta urmareste sa asigure imunitatea totala a demnitarilor care vor fi astfel aparati de prevederile legii si de actiunile justitiei. In regimul USL, USL va fi deasupra legii, iar Romania ar deveni primul stat membru al Uniunii Europene in care Curtea Constitutionala este practic subordonata unei majoritati parlamentare”, mai declara Catalin Teodorescu.
Din punctul sau de vedere, daca vorbim de modificarea Constitutiei, atunci acest demers ar trebui sa cuprinda introducerea deficitului bugetar de maxim 3% din produsul intern brut, lucru care ar face imposibila acordarea de pomeni electorale care dezechilibreaza grav bugetul de stat si distrug stabilitatea economica ulterioara.
„De asemenea, o noua Constitutie trebuie sa prevada desfiintarea imunitatii parlamentare. Fiecare parlamentar ar trebui tratat de Justitie la fel ca orice cetatean, fara ca Parlamentul sa poata bloca cercetarile, asa cum guvernul actual a facut si face in continuare. Sustin, de asemenea, introducerea Parlamentului unicameral, conform referendumului care a avut loc in urma cu 3 ani de zile. Romanii au votat in proportie covarsitoare la referendum pentru reducerea numarului de parlamentari (83,31%) si trecerea la un parlament unicameral (72,31%). Ponta alege sa nesocoteasca acest referendum si vointa exprimata de romani in 2009. Asa cum nesocoteste si cele 11 puncte din lista presedintelui Comisiei Europene, din care nu a rezolvat niciunul”, aminteste Catalin Teodorescu.