2,8K
Lucrarile la constructia acestei catedrale au inceput in 1248. Mii de oameni, iubitori sau nu de Dumnezeu lucrau in fiecare zi pentru ca lacasul de cult sa fie gata. Este unul dintre cele mai cunoscute monumente arhitecturale din Germania, cat si locul cel mai renumit din Cologne. Catedrala se afla sub jurisdictia Bisericii Catolice de la Roma fiind de asemenea, scaunul episcopal al arhiepiscopului din Cologne.
Dupa mai bine de 200 de ani de munca, aceasta catedrala – acum cel mai vizitat obiectiv turistic din Koln – a ramas neterminata. Kolner Dom sau Catedrala Cologne din Koln-Germania, a fost terminata abia in 1880, la mai bine de 600 de ani de la inceperea constructiei.
Odata cu terminarea constructiilor, Catedrala din Cologne a devenit cea mai inalta cladire din lume. In anul 1884 acesta si-a pierdut locul prim fiind devansata de Monumentul din Washington. Oricum, catedrala a ramas cu titlul de catedrala cu cea mai mare fatada din lume, iar printre recorduri se poate enumera si faptul ca aceasta detine 12 clopote. Primul clopot este cel al celor trei regi, din anul 1418, cantarind 3.4 tone si instalat in anul 1437. Acesta a fost reconditionat in anul 1880. Alte doua clopote, "Pretiosa" de 10 tone, la acea data fiind cel mai mare clopot din occident, si "Speciosa" de 4.3 tone, au fost instalate in anul 1448.
Cel mai mare dintre ele, Clopotul Sfantului Petru, amplasat in anul 1922, cantareste 24 de tone si este cel mai mare clopot miscator din lume. Doar Clopotul Pacii Mondiale din Newport, Kentucky este mai mare, insa acesta se invarte doar in jurul centrului sau de greutate, scotand un altfel de sunet.
Cel mai important obiect de arta din catedrala este Sarcofagul Magilor, un larg sorcofag aurit datand din secolul al XIII-lea, care este si cel mai mare relicvar din lumea vestica. Se presupune ca acesta detine relicvele celor trei magi intelepti, ale caror oase si haine vechi de 2000 de ani au fost descoperite in momentul deschiderii sicriului in anul 1864.
Cu toate ca este vizitata de sute de mii de turisti, detine atatea recorduri, putini au reusit sa observe detaliile obscene care se afla pe fatada cladirii. Imediat ce acestea au iesit la lumina, mii de oameni le-au raspandit prin internet. Vezi galeria foto asociata articolului.