2,9K
Astazi se implinesc 94 de ani de la Marea Unire din 1918, anul crucial in care romanii si-au indeplinit dorinta cea mai mare ce au purtat-o in suflet inaintasii lor. Evenimentul in sine a strans romani din toate colturile tarii, romani care, desi s-au vazut pentru prima oara in viata, au stiut ca sunt frati si urmasi ai unui popor ce, din antichitate, s-a inradacinat aici.
Unirea Romaniei s-a facut sub tutela unui mare om, Ferdinand I care, desi radacinile sale nu-l legau de aceste tinuturi, a tinut cu tarie ca acest popor sa nu mai aiba traiul zbuciumat de pana atunci.
Discursul regelui
Iata ce spunea regele Ferdinand I, cu prilejul Marelui Eveniment, Discursul Regelui! O cuvantare scurta, dar cu inteles pentru toti cei prezenti, de la oameni simpli pana la ilustrele figuri de stat:
„Cu inima plina de bucurie va salut, domnii mei, ca pe solii frumoasei Transilvanii. Fiti binecuvantati in incinta acestui palat care traieste si el cel mai mare eveniment din istoria moderna a Romaniei! Ati adus cu dumneavoastra nu numai dorul acum implinit al catorva milioane de suflete, ci si inimile lor. La primirea frateasca si cordiala pe care v-am facut-o ati putut simti cum pulsul tarii-mama cunoaste acelasi ritm cu al dumneavoastra.
Chiar daca Unirea tuturor romanilor reprezinta o necesitate istorica, inteleasa de toate inimile patriotice de dincoace si de dincolo de Carpati, de la Nistru pana la Tisa, totusi destinul a avut nevoie si de instrumentele lui: oameni care au tinut sus steagul idealului national si i-au insuflat poporului spiritul romanesc, i-au intarit vointa, i-au otelit bratul, pentru ca, in ciuda tuturor vijeliilor epocii, corabioara romanitatii sa ajunga la tarmul dorit.
Astazi, cand in fata noastra se afla realizat maretul edificiu al unitatii nationale – edificiu pe care l-a inceput Mihai Viteazul – , eu imi dau tributul de recunostinta tuturor celor care, pretutindeni unde se aud cuvinte romanesti, si-au pus in serviciul idealului national sufletul lor si forta lor. Noi am dobandit Basarabia si Bucovina, dar inca ne lipsea piatra cea mai pretioasa: Transilvania cu tinuturile pana atunci unguresti, dar locuite de romani. Astazi, dumneavoastra, domnii mei, ati adus aceasta ultima piatra: ea incununeaza intregul edificiu al unitatii nationale.
Plini de incredere asteptam viitorul, caci bazele sunt puternice. Ele se sprijina pe principiul democratic care garanteaza dezvoltarea, fireasca a unei sanatoase vieti statale. Aceste baze s-au cimentat prin credinta nestramutata a generatiilor anterioare; ele sunt sfintite prin sangele vitejilor mei soldati care s-au dus sa moara in lupta pentru unirea tuturor romanilor.
Marea opera istorica, realizata in zilele noastre, ne indeamna sa ne unim fortele cu fortele proaspete dobandite de curand pentru ca sa ne dovedim vrednici de marele dar divin al unitatii noastre nationale si pentru ca urmasii nostri sa poata spune (ca Horatiu) despre fiecare dintre noi cei de astazi: „Exegi monumentum aere perennius.” („Am inaltat un monument mai durabil decat bronzul”).”
Discursul presedintelui
Prin comparatie, discursul presedintelui Traian Basescu paleste. Ii este cam greu sa vorbeasca despre… unitate, tinand cont ca presedintele jucator a fost si primul dezbinator al natiei. Dupa introducerea plictisitoare si sablon, in care a facut referire la marii oameni ai natiei sale si a trecut, apoi, la Romania in contextul globalizarii, Basescu nu s-a putut abtine sa nu faca si putina campanie electorala, mirandu-se, cu seninatate, cum de romanii sunt mai dezbinati ca niciodata.
,,Societatea romaneasca a stiut intotdeauna sa redescopere coeziunea in fata marilor incercari. Suntem inaintea unei campanii electorale, iar Ziua Nationala ne surprinde dezbinati la nivelul clasei politice, dar societatea romaneasca nu trebuie sa urmeze rupturile din politica. Natiunea este una, statul este unul, iar romanii nu vor permite sa le fie distruse institutiile nationale de dragul unei competitii politice care se incheie oricum saptamana viitoare. Si dupa 9 decembrie, Romania merge mai departe si poate 1 Decembrie este ziua in care ne putem reaminti cu totii ceea ce ne uneste, ceea ce este important si trebuie sa dainuie!” a spus presedintele, in discursul sau. Un presedinte despre care istoria – nici cea recenta si nici cea viitoare -, nu va putea spune ca a fost un mare om de stat.