1,3K
Intr-un articol trecut va prezentam opinia jurnalistilor de la New York Times despre Romania de odinioara si modul in care au perceput reporterii de atunci – era prin 1916 – modul de existenta al romanilor. Faptul ca Bucurestiul a fost comparat cu New York si New Orleans din acea perioada ne demonstreaza ca suntem, sau cel putin eram, un popor admirat si respectat. Chiar daca teritoriul nostru era impartit intre Marile Puteri ale Europei, respectiv Austro-Ungaria, Rusia si Imperiul Otoman, Romania nu a cedat la ideile si idealurile sale, de pastrare a traditiilor si integritatii statale.
Aprecierile cu privire la Romania nu se opresc aici! Intr-un alt articol al celor de la New York Times, din data de 7 septembrie 1916, se descrie atmosfera din Romania de dinainte de intrarea in Primul Razboi Mondial.
,,Exista 5.000.000 de romani care traiesc acum dincolo de granitele Regatului si fiecare isi doreste unirea. Romania este azi o tara mutilata, un fragment al adevaratei Romanii, spre care tanjesc sufletele tuturor romanilor” nota New York Times in 1916.
Motivele pentru care Romania a participat la Marele Conflict au fost in special recapatarea teritoriilor ce i-au fost rapite atunci cand vitejia si insufletirea armatei nu au mai ajutat la nimic. Interesant este modul obiectiv in care jurnalistii americani inteleg deciziile de alianta pe care le ia tara noastra:
,,Una din provinciile cele mai dorite era Transilvania, care apartinea Imperiului Austro-Ungar. O regiune extrem de fertila si plina de zacaminte de aur, fiind martora confruntarilor cu hoardele de huni si tatari, insa pe vremea Imperiului Roman era parte a aceleiasi provincii de care apartine actuala Valahie si Moldova.Cea de-a doua provincie dorita din Romania este Bucovina. A facut mult timp parte din Romania, pana in anul 1777, cand Austria a primit acest teritoriu din partea sultanului Turciei. Este una din cele mai bogate zone din Moldova, din punct de vedere al resurselor, dar si al traditiilor. La cele doua provincii guvernate de Budapesta si Viena se adauga Basarabia, aflata sub controlul Rusiei. A fost cedata de Turcia Imperiului Tarist, dupa pierderea razboiului din anul 1812. Recastigata in 1856, a fost pierduta din nou, dupa Unirea realizata de Alexandru Ioan Cuza, in timpul razboiului ruso-turc din 1877.
Pe langa aceste provincii, mai exista colonii de romani in Bulgaria, Serbia si Macedonia, care se numesc vlahi sau valahi si sunt in mare parte pastori. Cuprinderea acestora intr-o Romanie unita va fi extrem de dificila”.
Concluzia americanilor:,,Prin urmare, locuitorii din Bucuresti au toate motivele sa fie sobri in fata acestei grave probleme. Acum s-au alaturat Aliatilor si, daca acestia vor castiga razboiul, Romania va primi inapoi cele doua provincii aflate acum in Austro-Ungaria. Rusia se spune ca ar fi promis la randul ei inapoierea Basarabiei”.
La finalul Primului Razboi Mondial finalizat cu victoria Aliatilor, Principatele Romane s-au unit sub tutela Regelui Ferdinand.Unirea a fost realizata in cateva etape, Basarabia s-a alipit Romaniei pe 9 aprilie 1918, Bucovina pe 28 noiembrie 1918, iar Transilvania pe 1 decembrie 1918.