2,K
Filarmonica Pitesti organizeaza joi, 17 ianuarie, de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, concertul simfonic sustinut de orchestra simfonica a institutiei, dirijorul Radu Popa si solistii Doru Roman (percutie) si Cosmin Balean (duduk).
In program, pagini muzicale de Haciaturian (extras din baletul „Spartacus), Gardel („Tango”), Lloyd-Weber („Fantoma de la opera”), Morricone („For love one can die”), Offenbach, Anderson s.a.
Dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii „Banatul” din Timisoara, Radu Popa este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, avand o dubla specializare: compozitie, respectiv dirijat orchestra. Intre 2001 si 2003 a urmat cursurile de compozitie din cadrul Hochschule fuer Musik, Wien (Austria).
Sustine concerte atat alaturi de orchestrele filarmonicilor din tara, cat si din strainatate. Este dirijor permanent invitat al filarmonicilor „George Enescu” (Bucuresti), „Transilvania” (Cluj-Napoca), „Moldova” (Iasi), precum si al Orchestrei Nationale Radio si Orchestrei de Camera Radio, ambele din Bucuresti. Din 2007, este o prezenta constanta pe scena Festivalului International „George Enescu”, dirijand orchestrele din Cluj-Napoca si Timisoara. In 2011, a condus orchestra finalei primei editii a Concursului International de Violoncel a festivalului.
In afara tarii a dirijat in Italia, Elvetia, Germania, Coreea de Sud, Ucraina, Cehia, Serbia, Suedia, Italia, Germania etc. Abordeaza, pe langa muzica simfonica, muzica de opera, sustinand turnee in Coreea de Sud, Germania, Austria, Italia etc. Muzica contemporana este un alt gen abordat cu success de dirijorul Radu Popa.
Nascut la Moldova Noua, Cosmin Balean a cantat pentru prima oara la pian, dupa care fagotul a devenit instrumentul sau favorit. A studiat la Liceul de Muzica „Ion Vidu” din Timisoara si la Conservatorul de Muzica din acelasi oras. De asemenea, si-a finalizat studiile de master la Bucuresti. A participat la competitii de gen la: Bucuresti, Iasi, Baia Mare si Pitesti. In prezent este artist instrumentist al filarmonicii timisorene si colaborator al operei din Timisoara si al filarmonicii din Arad. Este membru fondator al formatiilor de camera Trio Katharsis si Bassonnery Quartet, alaturi de care a sustinut concerte in Ungaria, Serbia, Austria, Germania si Olanda. Ca solist, a concertat cu filarmonicile din Timisoara, Cluj-Napoca, Targoviste.
Instrumentul la care canta, dudukul, este confectionat din lemn de cais, fiind singurul instrument de suflat din comunitatea armeana care a rezistat timpului. Dudukul are o vechime de peste 3 000 de ani, fiind inclus in patrimoniul UNESCO.
Doru Roman a absolvit cursurile Liceului de Muzica „Ion Vidu” din Timisoara si pe cele ale Conservatorului de Muzica „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca. Fost angajat al Operei Romane din Timisoara, in prezent activeaza, ca solist concertist, la Filarmonica „Banatul” din Timisoara. Este membru al mai multor orchestre si ansambluri din tara si din strainatate. Conduce mai multe ansambluri din Timisoara, fiind si profesor la Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest din Timisoara. A participat la numeroase festivaluri internationale in: Germania, Elvetia, Anglia, Franta. Ca solist, a sustinut concerte alaturi de orchestrele filarmonicilor din Timisoara, Cluj-Napoca, Arad, Craiova, Brasov, Targoviste.