2,2K
Cica la noi e criza de ceva ani! Am aflat asta inca de la sfarsitul lui 2008, cand au inceput ca curga taierile salariale cu peste 20% in mai toate institutiile publice si chiar in multe dintre firmele din mediul privat. Desi poporul a strans cureaua, exista o companie din Romania care nu are probleme. Sa fi gasit, oare, conducerea Romgaz, solutia depasirii crizei sau e vorba doar de sfidare de zile mari?!
Leafa pe care un ,,gazar” o primeste nu se rezuma doar la salariul in sine. Aici, o leafa medie a trecut de 4.000 de lei inca din anul 2011. Exista chiar o adevarata ,,Niagara Falls” a bonusurilor. Pe langa sporurile pentru conditii de munca si vechime, se primesc, anual:
-spor de adoptie (asta ce mai insemna?)
-ajutor de gaz (il transporta cu galeata?)
-reducerea cu 50% a costurilor biletelor de vacanta (asta da… si eu vreau!)
– prima pentru cumpararea porcului in decembrie – 700 lei (probabil ca este din acela, fara colesterol, crescut cu ghinde)
-prime de Craciun (care e diferita de prima de porc si e de 700 de lei/persoana).
– prima de Paste -700 de lei (cat salariul multora pe o luna)
-prima pentru cumpararea de muraturi in timpul sezonului rece
-decontari ale biletelor de tren
Prima pentru caldura pe timp de vara!
Cu asemenea bonusuri, om te faci lucrand la Romgaz! Un angajat primeste pentru luna ianuarie 774 de lei pentru plata gazelor, dar si in luna iulie primeste 772 de lei tot ca ajutor pentru termoficare! In iulie, una dintre cele mai calduroase luni ale anului! Oare angajatii Romgaz locuiesc la Polul Nord, in iglu, si noi nu stim? Si toate acestea se intampla in contextul in care multi angajati din tara primesc salariul minim pe economie de 700 de lei adica mai mic decat ajutorul de caldura al „gazarilor”.
Decontari pentru vacante exotice
Si lista beneficiilor nu se opreste aici! Angajatii Romgaz isi permit si vacante de lux (asta nu-i o mirare, avand in vedere concediile de odihna decontate prin sindicate cu 45-50 % din contravaloarea lor). Au fost platite inclusiv vacante in destinatii exotice ca Venezuela, Cuba, Vietnam si SUA, pentru care un bilet de avion costa peste 600 de euro.
Ce spune liderul de sindicat
Intrebat despre toate aceste beneficii, liderul de sindicat Ioan Stoicovici a incercat sa dreaga busuiocul, declarand: „Este dreptul omului sa-si aleaga destinatia de concediu. Daca se duce in Italia sau in alta parte, e alegerea sa.” In plus, ,,salariile sunt modeste” se plange liderul de sindicat iar ajutorul de termoficare pe timp de vara se face ,,pentru ca omul sa stranga bani pentru consumul de gaze din perioada rece. Este, cum s-ar spune… i se ofera sansa sa-si faca sanie vara. Ajutoarele acestea se acorda de foarte mult timp, nu au fost introduse de curand”.
Cat despre vacantele de lux…. „Dupa decontarea facuta de sindicat, omul isi plateste in intregime valoarea excursiei. Noi doar decontam un procent mai mic, restul e achitat 100%”. Anul trecut, aceste „drepturi” erau impuse prin Contractul Colectiv de Munca, indiferent daca Romgazul avea profit sau nu. A fost o greseala de tehnoredactare, anul acesta s-a remediat".
Per ansamblu, liderul de sindicat considera ca sumele sunt justificate prin faptul ca „Romgazul aduce profit la bugetul tarii. Nici o alta companie nu aduce atat de mult profit”.