1,K
Dupa patru ani in care Romania a inregistrat cele mai dramatice scaderi ale PIB-ului si, implicit, ale economiei in ansamblu, dar si a investitiilor straine – semnale grave care ramaneau neluate in seama, sau mai bine zis nu erau deloc recunoscute in cele mai critice momentele, de catre echipa Boc-Basescu, ca apoi, ulterior, sa fie contracarate de catre aceeasi faimoasa echipa, cu masuri devastatoare pentru orice buzunar si luate si peste noapte -, dupa ce am avut parte de promisiuni pe banda rulanta si de la domnul Basescu si de la domnul Boc&Co, de revenire spectaculoasa a economiei, promisiuni clamate zilnic, dar fara rezultate concrete, in sfarsit, in acest trimestru, vin pentru prima data si primele semnale bune pentru romani!
Datele pe care cred ca merita sa le mentionam aici sunt date statistice pozitive, am putea spune, chiar primele incurajatoare pentru economie, avand in vedere faptul ca blocajele din mai toate domeniile au tinut isonul unui trend extrem de pesimist, o lunga perioada de timp, pentru majoritatea intreprinzatorilor!
Astfel, potrivit datelor furnizate de catre Comisia Nationala de Prognoza, productia industriala a inregistrat in luna ianuarie, comparativ cu luna ianuarie 2012, o crestere de 5,7%, in timp ce exporturile au inregistrat un salt pozitiv de 6,1%.
Mai mult decat atat, daca avem in vedere si faptul ca importurile au crescut cu doar 1,3%, iar soldul balantei comerciale (FOB-FOB) a scazut la – 135 milioane de euro, fata de – 297 milioane de euro, putem spune ca suntem pe calea cea buna si din punctul de vedere al deficitului comercial.
La aceste vesti bune, cred ca o putem adauga si pe cea privind investitiile straine, care scazusera fulminant, pana la cel mai dramatic nivel inregistrat pana anul trecut… In acest sens, cifrele oferite de BNR privind investitiile straine, ne arata ca acestea au crescut, in luna ianuarie, cu 103 milioane de euro, in comparatie cu numai 18 milioane de euro in ianuarie 2012.
Este foarte adevarat faptul ca mai sunt destul de multe probleme in industrie, cum ar fi de exemplu cazul Oltchim-Arpechim – despre care am mai vorbit -, dar si altele, dar cred ca Guvernul USL a luat in acest sens, in prima faza, cele mai pertinente masuri: acelea care au rolul de a stopa capuselile si scurgerile masive de fonduri, prin care, fostele guverne au reusit performanta de a contribui temeinic, la falimentarea voita a foarte multor companii de stat.
Stiu! Este poate prea putin inca pentru economia romaneasca, o economie care s-a aflat in ultimii patru ani intr-o grea suferinta! Dar, cred ca aceste date mentionate mai sus, reprezinta totusi un suflu putin mai optimist pentru romani sau, cel putin pentru cei din zona privata! Acestea reprezinta un semnal incurajator ca, in sfarsit, lucrurile sunt pe drumul cel bun si ca Guvernul USL si-a inceput cu dreptul aceste mandate, luand acele masuri care au putut misca economia in mod corect, spre trendul ascedent!