2,1K
85 de perchezitii domiciliare au fost efectuate, simultan, in aceasta dimineata, dintre care 78 in Romania, precum si in Anglia-Londra, Germania, SUA si Republica Dominicana, pentru probarea activitatii infractionale a membrilor unor grupari infractionale organizate, specializate in infractiuni informatice – skimming.
Pentru documentarea, probarea si tragerea la raspundere penala a suspectilor, politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Pitesti, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala si a Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate – I.G.P.R., la data de 28 martie a.c., desfasoara o actiune cu efective marite, pe plan national si international (STORM – codificare EUROPOL).
Sunt efectuate 78 de perchezitii domiciliare in Romania, astfel: 22 in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, 15 in judetul Valcea, 7 in judetul Olt, 3 in judetul Constanta, 4 in judetul Vrancea, 4 in judetul Cluj, 3 in judetul Hunedoara, 4 in judetul Galati, 3 in judetul Satu Mare, 2 in judetul Braila, 1 in judetul Brasov, 4 in judetul Salaj, 1 in judetul Iasi, 1 in judetul Neamt, 2 in judetul Suceava, 1 in judetul Bihor si 1 in judetul Giurgiu.
In acelasi timp, in baza cererilor de comisii rogatorii, se efectueaza simultan perchezitii in strainatate, unde o parte dintre suspectii romani au resedinta si detin sisteme informatice, echipamente skimming, aparatura de contrafacere de carduri, carduri falsificate, inscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infractiunilor, respectiv in Anglia, Londra, Germania, S.U.A. si Republica Dominicana.
Au fost emise si se pun in aplicare 70 mandate de aducere fata de suspecti
La actiune participa politisti din cadrul B.C.C.O. Pitesti, I.G.P.R. – D.C.C.O, B.C.C.O. Bucuresti, S.C.C.O. Valcea, S.C.C.O. Giurgiu, Brigazile C.C.O. Oradea, Brasov, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Craiova, Suceava, Serviciile C.C.O. Braila, Hunedoara, Neamt, Olt, Salaj, Satu Mare, Vrancea, specialisti criminalisti, politisti din cadrul Directiei Politiei Rutiere, I.P.J. Arges si jandarmi. in cauza, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale – I.G.P.R., S.R.I. si D.I.P.I..
In cadrul centrului de comanda sunt prezenti reprezentanti ai EUROPOL – EC3 (Centrul European Cybercrime).
De asemenea, actiunea a fost sprijinita de Biroul F.B.I. din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, agenti F.B.I. din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, reprezentanti BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra si EUROJUST, precum si cu autoritati din Marea Britaniei, Spaniei, Elvetiei si Portugaliei.
In fapt, politistii B.C.C.O. Pitesti – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, au stabilit faptul ca, din anul 2011, pe raza municipiului Bucuresti si a 22 de judete, respectiv Valcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanta, Bacau, Ialomita, Sibiu, Salaj, Timisoara, Vrancea, Vaslui, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Galati, Ilfov, Iasi, Giurgiu, Piatra Neamt, precum si in strainatate, in 17 tari, respectiv in S.U.A., Republica Dominicana, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elvetia, Spania, Portugalia, Franta si Ucraina, actioneaza 7 grupuri infractionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legaturi intre ele, cu roluri bine determinate si ierarhizate, ce savarsesc infractiuni cu instrumente de plata electronice (skimming, carding – tranzactionare ilicita si/sau utilizare frauduloasa de informatii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plati frauduloase de numerar).
Prejudiciul total estimat este de aproximativ 2 milioane de euro
Victimele infractiunilor sunt persoane fizice/juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elvetia, Austria, Franta, Lituania, SUA.
Suspectii isi desfasurau activitatea ilicita atat in Romania, cat si in strainatate, astfel:
In Romania organizau activitatea infractionala, fiind implicate persoane cu trecut infractional, in special infractiuni judiciare, care, prin pozitiile pe care le ocupa in mediile respective, reusesc sa atraga fonduri, sa asigure protectie, anonimat, sa ingreuneze descoperirea lor de catre anchetatori si sa asigure desfasurarea activitatilor ilicite in conditii cat mai bune, pentru obtinerea unui profit rapid. De asemenea, fabricau echipamentele skimming, atat pentru ATM-uri, cat si pentru terminale POS in cadrul unor adevarate „laboratoare” si ridicau banii proveniti din infractiuni, incasati in strainatate si trimisi in tara.
In strainatate (pe teritoriile Spaniei, Elvetiei, Portugaliei, Frantei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei, Austriei), instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri si POS –uri, suspectii identificand in prealabil locurile (supermarket-uri, magazine), unde se ascundeau pe timpul noptii si manipulau echipamentele. Ulterior, datele confidentiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (inscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plata electronice, retrageau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafacute si achizitionau produse din diverse unitati, folosind carduri contrafacute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plata electronica, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei si Nepalului.
Aceste fapte constituie infractiunile prevazute de art.7 si 8 din Legea 39/2003 (constituirea unui grup infractional organizat), Legea 365/2002, respectiv falsificarea de instrumente de plata electronica (art.24), detinerea de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica, fabricarea ori detinerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plata electronica (art.25), efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos (art.27-retrageri de numerar si plati).
Cercetarile continua pentru identificarea tuturor persoanelor implicate si probarea intregii activitatii infractionale.