1,6K
Deputatul PSD Mircea Draghici, Chestor al Camerei Deputatilor, precizeaza ca miercuri, 3 aprilie, Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor a dat aviz pozitiv Proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 279/ 2005 privind ucenicia la locul de munca.
“Am sustinut aceasta initiativa inca din luna martie a acestui an. La aceea data am tras un semnal de alarma in ceea ce priveste rata alarmanta a somajului in randul tinerilor si precizam ca in Uniunea Europeana exista aproximativ 7,5 milioane de tineri europeni (cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani) care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare. Principala mea solicitare era ca tinerii sa beneficieze de consiliere profesionala si stagii de practica inca din perioada studiilor preuniversitare. De asemenea, am sustinut introducerea unor stagii calitative de pregatire pentru a facilita trecerea de la educatie la munca si pentru a reduce somajul”, a declarat deputatul argesean.
Chestorul Camerei Deputatilor mentioneaza ca Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca este menita sa contribuie la accelerarea eforturilor de promovare a primului contact al tinerilor cu viata profesionala si participarea acestora pe piata fortei de munca.
,,Principalele modificari ale legii mai sus mentionate, ce au fost avizate pozitiv de catre Comisia pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati, reglementeaza, in primul rand, obtinerea, de catre tineri, a unei formari profesionale de calitate si a unor competente recunoscute la nivel national, care sa permita ocuparea unui loc de munca si continuarea invatarii. A doua modificare o constituie asigurarea necesarului de forta de munca calificata, de calitate, in functie de cerintele angajatorilor. Aceasta initiativa isi propune si simplificarea atributiilor angajatorilor care organizeaza ucenicia la locul de munca, dar si sporirea finantarii acestui tip de formare profesionala, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene. Alte obiective vizate in aceasta modificare legislativa sunt facilitarea integrarii sociale a tinerilor in concordanta cu aspiratiile lor profesionale si cu necesitatile pietei muncii, sporirea contributiei la cresterea economica, crearea de noi locuri de munca, coeziunea sociala, promovarea dialogului social si dezvoltarea parteneriatelor la nivel local”, a sustinut deputatul social democrat.
Mircea Draghici subliniaza ca prin avizarea pozitiva a acestui demers s-a demonstrat ca exista o buna coordonare intre institutiile europene, Guvernul Romaniei si Parlament, cu scopul de a rezolva cele mai stringente probleme ale cetatenilor.