3,K
Securitatea din vremea comunismului isi forma informatori incepand de la varsta adolescentei, in speranta ca va putea „creste” niste colaboratori fideli cauzei. inca de pe bancile scolii in facultate sau liceu sau ciar la scolile militare Securitatea isi intinsese tentaculele. Elevii se turnau, practic intre ei si, fiind si foart tineri, erau si usor de manipulat.
Un fost viceprimar, un poet si un revolutionar, curtati de Securitatea din Arges
Un poet, un revolutionar si un fost viceprimar au avut legaturi cu Securitatea din Arges, fiind racolati sa informeze cu privire la activitatea, discutiile si inclinatiile ideologice ale colegilor lor. Fotul vice-primar di Domnesti, Adrian Achim, procurorul Gheorghe Toma, de la Topoloveni, revolutionarul Sorin Ghinea, toti trei argeseni, au dat note informative despre colegii de scoala. Ba inca si un poet dambovitean cunoscut, Romulus Gandy Georgescu, apare in documentele CNSAS ca fiind colaborator al securitatii argesene.
Specula cu tigari Kent
Adrian Achim, fostul viceprimar din Domnesti, a fost recrutat de Securitate inca din timpul liceului, mai exact din data de 15 mai 1984, el fiind pus sa supravegheze elevii de la Liceul Industrial din Domnesti, avand ca nume conspirativ „Campion” sau „Campionul”. Iata ce se mentioneaza in documentele CNSAS:
„Domnia sa a furnizat in procesul recrutarii o nota cu urmatorul continut: „Sursa va informeaza ca elevul N., care a fost mutat disciplinar de la liceul V. Voda , actual elev pe naul IV la Liceul Industrial Domnesti ca se ocupa cu specula de tingari (straine-Kent, Malboro) pe care le vinde la suprapret la diferiti elevi din cadrul liceului , cat si la cetateni din comuna Domnesti pe care nu-i cunosc. L-am vazut de mai multe ori vorbind cu elevul H.A.(al carui tata este prof.de limba si limba si literatura romana la acest liceu). Nu cunosc legaturile dintre ei, dar in schimb se feresc de fata cu alti elevi”. Se pare ca fotul viceprimar de la Domnesti nu s-a doveit a fi un bun informator, pentru ca nu mai exista alte note de informare date catre Securitate. Unii dintre liceeni, la acea vreme, au facut cariera ca si colaboratori ai Securitatii, in vreme ce altii au ramas oar in faza de recrutare, nefiind considerati potriviti pentru a fi transformati in colaoratori permanenti.
Poetul dambovitean
Poetul damboviean Romulus Gandy Georgescu, de altfel si revolutionar, a facut, se pare o cariera areciata de superiori ca si colaborator al Securitatii. El a fost recrutat inca din anul 1971 de catre Inspectoratul Judetean de Scuritate Arges, „pentru incadrarea informativa a colegilor de liceu care asculta posturi de radio straine, corespondeaza cu persoane straine sau comit anumite fapte de natura sa intereseze securitatea statului. Ulterior, pe perioada satisfacerii stagiului militar obligatoriu, in perioada 1973-1974, a fost preluat in legatura de catre oarganele de contra-informatii miliare. in perioada 1978-1989, paratul a fost din nou recrutat, in calitate de colaborator, pentru supravegherea informativa a unor tineri ce activeaza in cadrul unor cenacluri literare de pe raza judetului Dambovita”. Poetul Georgescu Romulus Gandy a colaborat ani la rand cu Securitate, sub numele conspirativ „Blaga”.” Din documentele CNSAS reiese faptul ca „Blaga” a fost apreciat pozitiv de catre ofiter, el fiind recompensat si financiar pentru informatiile furnizate. in acest caz, Curtea de Apel Bucuresti l-a „declarat” pe poetul Romulus Gandy Georgescu drept colaborator al Securitatii, cu radacini la Securitatea Argeseana, inca din timpul liceului.
Un revolutionar cooptat sa-i urmareasca pe colegii de la Liceul 8
Un alt revolutionar care a avut ceva legaturi cu Securitatea, Sorin Ghinea, a avut sarcina de a-si spiona colegii de liceu si a spune mai departe securistilor daca au legaturi cu cetateni straini sau daca pun in pericol statul comunist in vreun fel. „Conform Fisei colaboratorului din randul elevilor, datata 05.03.1984, domnia sa a fosr recrutat pentru incadrarea informativa a elevilor din cadrul Liceului nr. 8 din Pitesti; la data de 02.03.1984 a semnat un Angajament, atribuindu-se numele conspirativ Sorescu Adrian,” se arata in documentele CNSAS. Sorin Ghinea a fost gasit in documentele securitatii doar u o singura nota informativa, si aceea deloc bine documentata. „Va informez urmatoarele: in cadrul Liceului Industrial Chimic nr. 8 din Pitesti, eleva B.G. din clasa a IX-a C, a fost vazuta de catre surse in anturajul unor cetateni straini in fata restaurantului Muntenia. Sursa presupune ca acesti cetateni straini sunt studenti la Institutul din Pitesti”, scria Sorin Ghinea in singura nota informativa data pe vremea cnd era liceean.