3,4K
Henri Coanda, romanul care a schimbat lumea prin inventiile sale, cel care a inventat avionul cu reactie, a locuit in comuna Calinesti. Inventatorul a avut o propietate de aproximativ 100 de hectare aici, dobandita prin casatoria cu cea de-a doua sotie, cu una dintre descendentele prim-ministrului la acea vreme Mihail Kogalniceanu, Margareta. Din proprietatea lui Coanda nu a mai ramas acum aproape nimic, pamanturile au fost impartite, constructiile puse la pamant si cavoul unde s-au odihnit oasele celor din familie, profanat.
Proprietatile au rezistat pana la venirea comunistilor
Unul dintre martori acelor evenimente, Marin Ionescu, vorbeste despre ceea ce s-a petrecut atunci si despre alte momente legate de fostele proprietati ale familie lui Henri Coanda. Referirii apar chiar si intr-o carte despre personalitatile care au locuit in satul Vranesti, lucrare scrisa de catre Dumitru Toma.
Proprietatile lui Coanda in Arges au rezistat pana in momentul in care s-a instaurat comunismul. Apoi totul a fost daramat. Mai exact, casa, cavoul familiei, conacul, casa in care locuiau servitorii, inca puteau fi vazute la inceputul anilor ’50. Venirea comuniatilor la putere a insemnat daramarea constructiilor si instrainarea terenurilor. Cavoul familiei, in care existau case compartimente pentru sicrie, a fost profanat si pradat de catre un locuitor al zonei. in urma cu ceva ani, un vecin a gasit o verigheta de aur in apropierea locului in care s-a aflat cavoul, pe care a vandut-o rapid. „Era prin 1968. Eram copil atunci si pasteam vaca in apropiere de locul acela, la Marta. Asa ii zicem noi. Atunci, am vazut urcand coasta care ducea la conac, in tromba, patru masini. Era o Dacia 1100, care apartinea Sefului Militiei Rutiere, un Mercedes din care a coborat I.Gh. Maurer, un Citroen verzui si un Opel alb. Printre ei era si Henry Coanda. Venisera sa ia osemintele familiei, ca erau aruncate pe-acolo. Daca se profanase cavoul, au furat ce-au putut, au daramat si oasele au fost aruncate. Le-a strans pe toate si le-a dus la cimitir la Vranesti, acolo unde sunt si acum. E si cruce acolo”, poveateate Marin Ionescu, unul dintre locuitorii din zona care au fost martori ai acelui moment.
Henri Coanda a mai venit o singura data la Vranesti
Dupa ce mormantul faimiliei a fost profanat, Henri Coanda a mai venit o singura data in Calinesti, atunci cand s-a sfintit mormantul familiei, dupa ingroparea osemintelor. La cimitirul din curtea bisericii de la Vranesti, crucea familiei lui Henri Coanda este singura facuta din roca vulcanica. Aflata in SUA, descendenta lui Henri Coanda, Andreea Apostol, tine permanent legatura cu localnicii din Vranesti. Ar fi vrut sa reconstituie conacul familiei, insa nu a mai reusit sa-si obtina terenurile acolo unde exitau ele. Ca sa scape de gura ei, i-au dat 35 ha in alt loc, conform spuselor lui Dumitru Toma, insa aceasta l-a donat bisericii din sat. Dar nici oamenii bisericii nu se pot bucura de donatie, intrucat s-a descoperit ca sunt mai multi proprietari pe acel teren. Prin urmare, pe locul pe care odata erai intampinat de niste porti mari din lemn si de o alee de brazi si cedri aflata la sosea, acum s-au ridicat case moderne ai caror proprietari habar n-au cata istorie se afla in pamantul pe care s-a ridicat fundatia vilei lor. „Am vorbit cu actualul primar, care este chiar fiu al locului, si a zis ca ar putea sa faca in asa fel incat sa ii reconstituie proprietatea si s-o restituie familiei, insa este o treaba anevoioasa si care se va lasa sigur cu scandal”, a mai spus Dumitru Toma.