Filosof din Grecia antica. Socrate s-a nascut la Atena in dema Alopex, in 470 i.Hr. adica la sfarsitul razboaielor medice. Mama sa, Phainarete, era moasa; tatal sau, Sophroniscos, era sculptor. Probabil ca Socrate a primit educatia de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit sa invete muzica, gimnastica si gramatica, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte. Printre maestrii a caror frecventare ar fi contribuit la formarea gandirii lui Socrate, Maximus din Tyr citeaza doua femei: Aspasia din Milet, o curtezana, si Diotima din Mantineea, o preoteasa. Despre prima, Platon vorbeste in Menexenos, dar este evidenta ironia lui Socrate atunci cand face din ea un profesor de elocinta; si Xenofon vorbeste de Aspasia in legatura cu Socrate, iar dupa Eschine, ea l-ar fi invatat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cat despre Diotima, ea este cunoscuta mai ales datorita celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povesteste nasterea lui Eros. De la Socrate ne-a ramas principiul: ,,Singurul lucru pe care il stiu este ca nu stiu nimic". Socrate a fost atat de dur in formularea acestui principiu, fiindca ii critica pe cei care se credeau in materie de cunoastere alfa si omega, fara sa recunoasca atunci cand nu stiau ceva.
Istoria zilei. 7 mai – 1614 ani de la trecerea in nefiinta a filozofului grec Socrate
Filosof din Grecia antica. Socrate s-a nascut la Atena
1,3K
Evenimente
1211: Dupa aceasta data are loc colonizarea Cavalerilor teutoni, in Tara Barsei, de catre regalitatea maghiara
1832: Otto de Bavaria a fost ales de Marile Puteri, in cadrul unei conferinte desfasurate la Londra, rege al Greciei. A fost ales si de Adunarea Nationala, la 8 august, sub numele de Otto I
1877: ,,Gazeta de Transilvania” publica scrisoarea lui George Baritiu ,,Epistola respectuoasa catre femeile noastre” prin care indeamna pe romancele din Ardeal sa formeze comitete de strangere a donatiilor pentru ajutorarea armatei romane si a ranitilor de pe front.
1877: Guvernul Romaniei a aderat la Conventia de la Geneva privind Crucea Rosie Internationala.
1895: A avut loc demonstratia functionarii primei statii de radioreceptie, de catre savantul rus Aleksandr Popov.
1918: Romania, fiind separata de aliatii din vest, este fortata sa semneze tratatul de pace de la Bucuresti cu Puterile Centrale.
1925: Au fost infiintate Camerele de comert si de industrie.
1946: Se desfasoara, la Bucuresti, procesul maresalului Ion Antonesc conducator al Romaniei in perioada 1940–1944, si al lui Mihai Antonescu ministru de Externe si vicepresedinte al Consiliului de Ministri intre 1941–1944. Au fost condamnati la moarte si executati la 1 iunie 1946.
1986: Echipa de fotbal Steaua Bucuresti a cucerit, pentru prima data in istoria fotbalului romanesc, Cupa Campionilor Europeni, invingand in finala, dupa executarea loviturilor de la 11 m, cu 2–0, echipa spaniola FC Barcelona. Portarul Helmut Duckadam, a reusit o performanta unica in lume, a aparat 4 lovituri de la 11 metri. Meciul s–a disputat la Sevilla, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan.
1987: A fost anuntata, oficial, extragerea primelor cantitati de titei din subsolul marin al platoului continental romanesc al Marii Negre.
1990: Doi schiori norvegieni, fara caini si alte mijloace de transport, au ajuns cu bine la Polul Nord.
1999: Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a efectuat o vizita ecumenica in Romania a fost prima vizita, in tara noastra, a unui Suveran Pontif
2003: Academia de Stiinte si Literatura din Mainz a acordat Premiul de literatura pentru autori de limba germana pe 2003 pentru Cristoph Meckel, Harald Weinrich si Herta Muller.
S-au nascut astazi
1700: Gerard van Swieten, medic olandez
1711: David Hume, filosof scotian
1833: Johannes Brahms, compozitor, pianist si dirijor german
1861: Rabindranath Tagore, poet indian, laureat Nobel
1867: Wladyslaw Stanislaw Reymont, scriitor polonez, laureat al Premiului Nobel
1886: Rudolf Schweitzer-Cumpana, pictor si grafician roman
1905: Elly Roman, compozitor roman
1909: Edwin Herbert Land, inventator american
1918: Miroslav Cozlovschi, profesor din Republica Moldova, doctor in stiinte fizico-matematice
1924: Matty Aslan, regizor, scenarist al filmului de animatie roman
1931: Stefan Iures, scriitor roman
1933: Silvia Popovici, actrita romanca
1939: Sidney Altman, biolog canadian, laureat Nobel
Au murit astazi
399 i.Hr.: Socrate, filosof grec
973: Otto cel Mare, imparat romano-german
1617: David Fabricius, teolog, cartograf si astronom german
1793: Pietro Nardini, violonist, compozitor si pedagog italian
1800: Nicola Piccini, compozitor italian
1825: Antonio Salieri, compozitor si dirijor italian
1920: Constantin Dobrogeanu-Gherea, critic literar roman
1937: George Topirceanu, poet roman
1938: Octavian Goga, poet, dramaturg, om politic roman
1941: James George Frazer, etnograf englez
1964: Septimiu Bucur, scriitor roman
2000: Douglas Fairbanks, Jr., actor american
2007: Octavian Paler, prozator, eseist, reputat jurnalist si editorialist roman, comentator al fenomenelor politice si culturale romanesti