2,K
Om politic roman, istoric, filozof, si profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revolutiei de la 1848 in Transilvania. Se implica in revolutia romana, fiind unul dintre principalii sai lideri. Pe 14 mai 1848 a tinut un important discurs in Catedrala din Blaj, intrat in istorie ca Discursul de la Blaj. Revolutia odata infranta, Barnutiu s-a refugiat la Viena unde a urmat cursurile Universitatii pana in 1853 cand a fost fortat sa renunte, ca urmare a interventiilor politiei imperiale. Se muta in Italia, la Pavia, unde se inscrie la cursurile Facultatii Juridice. Isi ia doctoratul, iar apoi revine la Viena, unde August Treboniu Laurian ii face propunerea de a veni la Iasi sa predea, invitatie pe care o accepta, fiind la Iasi din decembrie 1854. Timp de un deceniu, Barnutiu a ramas acolo. In calitatea sa de profesor la Academia Mihaileana si apoi la Universitatea din Iasi Barnutiu a format oameni cu o gandire noua, oameni care ulterior au cerut reforme democratice, votul universal, exproprierea mosiilor boieresti si a celor manastiresti.
Evenimente
1358 – Incepe insurectia antifeudala a taranimii franceze ,,Jacqueria” condusa de Guillaume Cale.
1588 – Flota spaniola Invincibila Armada a ridicat ancora din portul Lisabona indreptandu-se spre Canalul Manecii cu scopul de a realiza o debarcare pe Insula Marea Britanie.
1936 – Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul ,,Despre numerele calculabile cu aplicatii in Entscheidungsproblem” articol in care a introdus conceptul de masina Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricarui algoritm rulat de un calculator.
1940 – Al Doilea Razboi Mondial – Belgia se preda Germaniei.
1940 – Al Doilea Razboi Mondial – Fortele norvegiene, franceze, poloneze si britanice recuceresc Narvik in Norvegia. Aceasta este prima victorie a infanteriei aliate a razboiului.
1948 – Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai si membrilor familiei regale li s-a retras cetatenia romana.
1961 – Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat ,,Prizonierii uitati” declansand o campanie de scrisori ce a stat la baza infiintarii organizatiei pentru apararea drepturilor omului Amnesty International.
1968 – A fost rejudecat ,,Procesul Patrascanu” Tribunalul Suprem i-a achitat pe toti membrii ,,lotului Patrascanu” iar Lucretiu Patrascanu a fost declarat erou national
1971 – A fost lansata statia interplanetara sovietica ,,Marte-3” a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 si a depus pe suprafata ei primul agregat automat care a comunicat date stiintifice din mediul martian.
1977 – A fost inaugurat Muzeul ,,Tropaeum Traiani” si replica monumentului triumfal roman de la Adamclisi, restaurat de un grup de specialisti romani.
1982 – Razboiul din Insulele Falkland – fortele britanice inving pe cele argentiniene in Batalia de la Goose Green.
1987 – Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetateanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spatiul aerian al URSS si a aterizat in ,,Piata Rosie”.
1992 – A fost semnat, la Bucuresti, Tratatul romano-american pentru incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor.
1998 – Oficialitatile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.
1999 – Scandalul dioxinei – descoperirea unor animale contaminate cu dioxina si vandute de Belgia catorva mii de ferme din lume.
1999 – La Milano, Italia, dupa 22 de ani de lucrari de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, ,,Cina cea de Taina” este expusa publicului din nou; vizitatorii au obligatia de a privi de departe panza si pot sta doar pentru 15 minute.
S-au nascut astazi
1731 – Johann August Ephraim Goeze, zoolog german
1779 – Thomas Moore, poet irlandez
1830 – Carl Filtsch, pianist si compozitor sas
1853 – Carl Larsson, pictor suedez
1912 – Patrick White, scriitor australian, laureat al Premiului Nobel
1913 – George Macovescu, publicist, prozator, diplomat si politician roman
1955 – Nicolae Robu, inginer, profesor universitar si politician roman, rector al Universitatii ,,Politehnica” din Timisoara
1956 – George Volceanov, anglist si traducator roman
1968 – Kylie Minogue, compozitoare-cantareata australiana, producatoare si actrita
1974 – Tudor Chirila, actor, cantaret si compozitor roman
Au murit astazi
1805 – Luigi Boccherini, violoncelist si compozitor italian
1849 – Anne Brontë, scriitoare engleza
1864 – Simion Barnutiu, politician roman
1878 – John Russell, Conte de Russell, politician englez, prim-ministru al Regatului Unit
1912 – Paul Emile Lecoq de Boisbaudran, chimist francez
1937 – Alfred Adler, psihiatru austriac
1963 – Ion Agarbiceanu, scriitor roman, membru al Academiei Romane
1971 – Jean Vilar, actor si regizor francez
1985 – Serban Titeica, fizician roman, vicepresedinte al Academiei Romane
1988 – Arthur Kreindler, medic neurolog roman
2003 – Ilya Prigogine, chimist si fizician belgian
2010 – Mihai Draganescu, inginer electronist roman, membru al Academiei Romane