Emil Cioran a fost un filozof si scriitor roman stabilit in Franta, unde a trait pana la moarte fara sa ceara cetatenia franceza. Prima lui carte aparuta in 1934 in Romania ,,Pe culmile disperarii” a fost distinsa cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati si premiul Tinerilor Scriitori Romani. Succesiv au aparut – ,,Cartea amagirilor” ,,Schimbarea la fata a Romaniei” ,,Lacrimi si Sfinti”. Cel de-al doilea volum ,,Schimbarea la fata a Romaniei” a fost autocenzurat in editia a doua aparuta la inceputul anilor ‘90 autorul insusi eliminand numeroase pasaje considerate extremiste ,,pretentioase si stupide”. Nevoia resimtita atunci de generatia tanara a unei treziri spirituale pornita din exaltarea valorilor vitale, antirationaliste, care din pacate a culminat intr-un extremism de dreapta, a influentat viziunea tanarului Cioran. Desi nu a fost niciodata membru al Miscarii legionare, in perioada interbelica simpatizeaza cu ideile acesteia, fara a fi de acord cu metodele ei violente. Plecat cu o bursa la Berlin in 1933, se declara intr-un articol admirator al lui Hitler si justifica provocator Noaptea cutitelor lungi. Va repudia apoi definitiv, cu furie si rusine, aceasta viziune, , ca pe o inadmisibila ratacire a tineretii, argumentand prin ea refuzul oricarei implicari a individului in istorie. Reintors in tara, ocupa vreme de un an postul de profesor de filozofie la Liceul ,,Andrei Saguna” din Brasov. In 1937, pleaca la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti, care i se va prelungi pana in 1944. In 1940, incepe sa scrie Indreptar patimas, ultima sa carte in limba romana, limba pe care a abandonat-o in favoarea francezei. Varianta definitiva a Indreptarului a fost incheiata in 1945, anul in care Cioran s-a stabilit definitiv in Franta. Dupa retragerea cetateniei romane de catre autoritatile comuniste a trait la Paris ca apatrid.
Istoria zilei. 20 iunie – 18 ani de la trecerea in nefiinta a lui Emil Cioran
Emil Cioran a fost un filozof si scriitor roman stabilit in Franta
1,2K
Evenimente
451 – A avut loc Batalia de pe Campiile Catalaunice, ultima mare batalie a antichitatii, in care o coalitie romano-vizigota a oprit expansiunea hunilor in Europa Vestica.
1867 – Presedintele Andrew Johnson anunta procurarea Alaskai.
1928 – Are loc, la Bucuresti, primul concurs national de decatlon.
1936 – A avut loc Conferinta Internationala de la Montreux, Elvetia ce a avut ca scop stabilirea unui nou regim al stramtorilor Bosfor si Dardanele. Conventia incheiata confirma principiul libertatii de trecere si de navigatie prin stramtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum si in timp de razboi daca Turcia nu era parte beligeranta.
1938 – In perioada 20 iunie – 25 iulie 1938 s-a desfasurat procesul de acoperire cu alama a modulelor din fonta ale ,,Coloanei fara sfarsit” opera a sculptorului Constantin Brancusi
1940 – A fost inaugurat, la Bucuresti, Institutul de Antropologie, intemeiat prin stradaniile doctorului Josef Francisc Rainer
1954 – S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunare la Giurgiu, numit Podul Prieteniei, pe atunci cel mai mare pod combinat din Europa, construit in doi ani si jumatate, in colaborare cu alte tari vecine.
1955 – Are loc cea mai indelungata eclipsa totala de soare a secolului – 7 minute si 8 secunde, observata in Filipine.
1959 – A avut loc premiera bucuresteana a operei ,,Falstaff” de G. Verdi, avandu-l in rolul titular pe Petre Stefanescu-Goanga.
1963 – Reprezentanti ai SUA si URSS au semnat un acord de instalare a ,,liniei fierbinti” de telefonie intre Washington si Moscova. Ea a devenit operationala din luna august a anului 1963.
1991 – La Tribunalul Municipiului Bucuresti a fost inregistrat Partidul „Romania Mare".
1992 – Sfantul Sinod al Bisericii ortodoxe Romane a hotarat canonizarea ca sfinti a voievodului Constantin Brancoveanu si a copiilor lui , precum si a ,,binecredinciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant” praznuit la 2 iulie.
1996 – Orasul Berlin a devenit, oficial, unul din sediile ONU, gazduind doua institutii ale organizatiei – Voluntarii ONU si Secretariatul Conventiei-Cadru asupra schimbarilor climatice.
S-au nascut astazi
1819 – Jacques Offenbach, compozitor francez de origine germana considerat intemeietorul operetei clasice franceze
1909 – Errol Flynn, actor american
1913 – Aurel Baranga, dramaturg si publicist roman
1917 – Iosif Constantin Dragan, publicist si eseist roman
1918 – Lidia Mihaiescu, graficiana romanca
1934 – Iuri Vizbor, celebru cantautor rus, om de litere si alpinist profesionist, unul dintre creatorii modelului artistic al cantautorilor si fondatorul genului pieselor-reportaj
1937 – Radu Gabrea, regizor si scenarist roman, stabilit in Germania
1953 – Cyndi Lauper, cantareata si compozitoare americana
1966 – Marian Lupu, politician din Republica Moldova
1967 – Nicole Kidman, actrita australiana
Au murit astazi
1870 – Jules de Goncourt, scriitor francez
1933 – Clara Zetkin, unul dintre intemeietorii Ligii ,,Spartacus” si ai Partidului Comunist din Germania, initiatoarea sarbatoririi zilei de 8 martie ca ,,Ziua Internationala a Femeii”
1947 – Bugsy Siegel, gangster american
1962 – Victor Papacostea, istoric roman
1966 – Georges Henri Lemaitre, fizician belgian
1995 – Emil Cioran, eseist si filosof roman
2005 – Jack S. Kilby, fizician american, laureat al Premiului Nobel