1,6K
S-a nascut la Iasi, in familia de boierilor moldoveni Kogalniceanu, fiind fiul Vornicului Ilie Kogalniceanu si stranepotul lui Constantin Kogalniceanu. Mama lui Mihail, Catinca, a fost, conform spuselor lui Kogalniceanu ,,dintr-o familie romaneasca din Basarabia”. Desi Kogalniceanu a scris, la un moment dat, cu mandrie ca ,,familia mea nu si-a avut originile in oameni sau tari straine” intr-un discurs sustinut cu ceva timp inainte de moartea sa, Kogalniceanu a afirmat ca mama sa Catinca Stavilla a fost descendenta ,,a unei familii genoveze, stabilita de secole in colonia Genoveza a Cetatii Albe, care s-a raspandit in toata Basarabia”. In timpul vietii lui Milhail Kogalniceanu au existat confuzii in privinta datei nasterii sale, unele surse indicand anul 1806, drept an al nasterii, dar in discursul sustinut in fata Academiei Romane, a indicat data exacta a nasterii sale asa cum a fost notata de tatal sau in registrul familiei. Mentionand, de asemenea, ca nasa sa a fost Marghioala Calimach, o boieroaica provenita din familia Callimachi, care s-a maritat cu un membru al familiei Sturdza, si era mama lui Mihail Sturdza. Kogalniceanu a fost educat la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi, inainte de a fi de instruit de catre Gherman Vida, un calugar care apartinea Scoalii Ardelene si care era asociat cu Gheorghe Sincai. A terminat scoala primara din Miroslava, unde a invatat la pensionul lui Cuenim. In acea perioada i-a intalnit pentru prima data pe poetul Vasile Alecsandri, pe Costache Negri si pe Cuza. In acea perioada, Kogalniceanu si-a dezvoltat o pasiune pentru istorie, cercetand vechile cronici moldave. Ajutat si de printul Sturdza, Kogalniceanu si-a continuat studiile in strainatate, initial in orasul francez Luneville si mai tarziu la Universitatea Humboldt din Berlin. Unul dintre colegii sai a fost si viitorul filozof Grigore Sturdza, fiul domnitorului. Sederea sa in Luneville a fost intrerupta de interventia oficitatilor ruse, care implementasera in Moldova Regulamentul Organic si care considerau ca, desi se afla sub influenta lui Lhomme, studentii erau influentati de idei rebele. Astfel toti studentii moldoveni, inclusiv fiii lui Sturdza si ai altor nobili, au fost retrasi din scolile franceze la sfarsitul anului 1835 si au fost inscrisi la institutiile de invatamat din Prusia.
Evenimente
1644 – Batalia de la Marston Moor – fortele Parlamentului englez au obtinut o victorie decisiva impotriva regalistilor, in cadrul Razboiului civil
1838 – A aparut, la Brasov ,,Foaie pentru minte, inima si literatura” publicatie condusa de George Baritiu, supliment literar al ,,Gazetei de Transilvania”.
1853 – Armata rusa invadeaza Turcia – inceputul razboiului din Crimeea.
1881 – Presedintele SUA James A. Garfield a fost ranit prin impuscare si a murit in urma ranirii in data de 19 septembrie.
1888 – Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului National din Bucuresti.
1937 – Pilotii americani Amalia Earhart si Fred Noonan, care au incercat sa zboare in jurul lumii, au fost dati disparuti deasupra Oceanului Pacific.
2002 – Bancherul american Steve Fossett a devenit primul om care a calatorit singur, nonstop, in jurul lumii intr-un balon.
S-au nascut astazi
419 – Valentinian al III-lea, imparat roman
1489 – Thomas Cranmer, arhiepiscop de Canterbury
1644 – Abraham a Sancta Clara, scriitor austriac
1714 – Christoph Willibald Gluck, compozitor german de opera
1862 – William Henry Bragg, fizician si chimist englez, laureat al Premiului Nobel
1877 – Hermann Hesse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel
1882 – Marie Bonaparte, psihanalist francez
1893 – Luca Ion Caragiale, poet roman, fiul lui I.L.Caragiale si fratele lui Mateiu Caragiale
1906 – Hans Albrecht Bethe, fizician american
1919 – Stefan Fay, scriitor si genealogist roman
1923 – Wis?awa Szymborska, poeta poloneza, laureata a Premiului Nobel
1926 – Octavian Paler, scriitor si publicist roman
1951 – Gheorghe Visu, actor roman de teatru si film
1959 – Cristian Diaconescu, politician roman
1960 – Dan Nica, politician roman
1970 – Cosmin Gusa, politician roman
Au murit astazi
1504 – Stefan cel Mare, domn al Moldovei
1566 – Nostradamus, astrolog francez
1778 – Jean-Jacques Rousseau, filosof elvetiano-francez
1891 – Mihail Kogalniceanu, politician, gazetar si scriitor roman
1914 – Emil Garleanu, scriitor, publicist roman
1934 – Ernst Röhm, oficial nazist german
1941 – George Valentin Bibescu, pilot roman
1961 – Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel
1977 – Vladimir Nabokov, scriitor de origine rusa
2007 – Beverly Sills, cantareata americana de opereta.