1,7K
Joi, 04 iulie 2013, deputatul Mircea Draghici, Chestor al Camerei Deputatilor si consilier onorific al Prim-Ministrului Romaniei, a organizat o intalnire de lucru, avand ca tema: ,,Reglementarea deficientelor legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice de lucrari”. In cadrul intrevederii au fost dezbatute o serie de aspecte legislative care determina fenomenul muncii la negru.
La eveniment au participat reprezentanti ai Confederatiei Patronale din Industrie, Servicii si Comert, Federatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din judetul Arges, Asociatiei Romane a Oamenilor de Afaceri, Camerei de Comert si Industrie Arges, Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania, precum si reprezentanti ai Ministerelor Dezvoltarii si Muncii.
Mircea Draghici, consilierul onorific al Prim – Ministrului Victor Ponta, in calitate de gazda a evenimentului, a supus atentiei invitatilor informatii cu privire la un Memorandum aflat in lucru la Guvernul Romaniei, pe tema combaterii fenomenului muncii la negru in sectorul lucrarilor executate in baza contractelor de achizitie publica. Invitatii au beneficiat de o prezentare a situatiei actuale cu accent pe deficientele legislative existente. Participantii la dezbatere au reclamat lipsa unor baze de date integrate si faptul ca subcontractarea nu este reglementata clar la fel ca in alte state europene. In a doua parte a prezentarii au fost trecute in revista principalele propuneri de masuri avute in vedere pe termen mediu si lung pentru a reglementa acest domeniu.
Deputatul argesean le-a solicitat invitatilor sa contribuie prin experienta dobandita in calitate de actori implicati pe aceasta problematica si sa ofere un sprijin real in concretizarea acestui proiect, ca parte esentiala a procesului de reducere a muncii la negru. Expunandu-si nemultumirile cu privire la problemele existente la acest moment in domeniu, participantii la eveniment au sustinut necesitatea si oportunitatea acestei initiative.
“Puternicul efect multiplicator pe care il are sectorul constructiilor asupra crearii de noi locuri de munca impune o analiza corelata a tuturor reglementarilor ce pot reprezenta parghii legislative menite sa contribuie la cresterea economica. In contextul in care cea mai mare parte a lucrarilor realizate in Romania reprezinta investitii publice finantate in concordanta cu obiectivele de dezvoltare asumate de catre autoritatile publice, analiza cadrului legislativ specific atribuirii contractelor de achizitie publica de lucrari si, ulterior, executarii efective a obligatiilor ce decurg din acestea reprezinta o prioritate majora”, a sustinut Chestorul Camerei Deputatilor, Mircea Draghici.