1,2K
August Treboniu Laurian, pe numele real Augustin Trifan a fost un filolog, istoric, publicist si om politic, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre membrii fondatori ai Academiei Romane, secretar general si presedinte al Societatii Academice Romane si presedinte al Sectiunii Literare. S-a ocupat si cu studii filologice ca profesor la Sf. Sava, apoi la Universitatea din Bucuresti, unde l-a intalnit pe Nicolae Balcescu, impreuna cu care publica in 1845 prima revista de istorie romaneasca, numita ,,Magazin istoric pentru Dacia” care se adresa romanilor din toate cele trei principate. Articolele acestei reviste promoveaza un punct de vedere nationalist privind vechimea, continuitatea si unitatea romanilor din Transilvania, Moldova si Muntenia. Se inscrie in Fratia in 1843. August Treboniu Laurian a fost un participant activ la Revolutia de la 1848 din Ardeal. La indrumarea lui Nicolae Balcescu, s-a intors in Transilvania si a contribuit la organizarea miscarii revolutionare, ca mobilizator si conducator. Pagina din ,,Dictionarul limbei romane” criticat pentru latinizarea excesiva a ortografiei romanesti.
In plan filologic, din dorinta de a purifica limba romana de influentele vecine, a incercat sa reconstituie limba romana din secolul al XIII-lea, dinaintea ocupatiei maghiare. El a pornit de la ideea ca menirea omului de stiinta este de a servi patria prin demersul de a indrepta limba si de a indeparta cuvintele ce nu par corecte. Intre 1871 si 1876, in colaborare cu Ion C. Massim, profesor la Colegiul Sf. Sava, a publicat din insarcinarea Societatii Academice Romane ,,Dictionarul limbii romane” in doua volume, in care au incercat sa prezinte o limba purificata de elementele nelatine. Autorii dictionarului isi descriu lucrarea astfel – ,,Glossariu care coprinde vorbele d’in limb’a romana straine prin originea sau form’a loru, cumu si celle de origine indouiosa. Dupo insarcinarea data de Societatea academica romana”.
Evenimente
1821 – Lupta de la Slobozia. Cetele de panduri, ramase fara Tudor Vladimirescu, au fost infrante de turci.
1918 – Din ordinul dat de Partidul Bolsevic, imparatul Nicolae al II-lea si famila sa au fost asasinati la casa Ipatiev din Ekaterinburg, Rusia.
1931 – Legea privind autonomia universitara in Romania. Legea prevedea si transformarea ,,Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica” in ,,Academia de Muzica si Arta Dramatica”.
1969 – Legatia Romaniei in Israel a fost ridicata la rangul de ambasada.
1976 – La Montreal, Canada a inceput a XXI-a editie a Jocurilor Olimpice de vara. Gimnasta Nadia Comaneci a obtinut trei medalii de aur, iar Romania a ocupat locul noua pe natiuni, cu patru medalii de aur, noua de argint si 14 de bronz.
1980 – Au fost inaugurate lucrarile de constructie a centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda.
1945 – A avut loc Conferinta de la Potsdam a sefilor de stat si guvern ai URSS, Marii Britanii si SUA, consacrata reglementarii situatiei postbelice in Europa.
1950 – Au fost arestati cetatenii americani Julius si Ethel Rosenberg, acuzati de spionaj in favoarea Uniunii Sovietice.
1955 – A fost inaugurat parcul de distractii – ,,Disneyland” cu mult fast, in prezenta a peste 30000 de vizitatori veniti de pretutindeni.
1975 – Proiectul test Apollo–Soyuz – Are loc andocarea navelor spatiale Apollo american si Soyuz sovietic marcand prima astfel de legatura intre nave spatiale apartinand celor doua natiuni.
1981 – Regina Elisabeta a II-a deschide Podul Humber, unul din cele mai lungi poduri suspendate din lume.
1985 – 17 state au fondat, la Paris ,,Agentia de Coordonare a Cercetarilor Europene”-EUREKA-
1995 – Prima Reuniune in formula ,,16+1” a NATO, cu participarea tarilor membre ale Aliantei si a Rusiei. A fost semnat acordul interimar de parteneriat si cooperare economica intre Uniunea Europeana si Rusia.
S-au nascut astazi
1698 – Pierre Louis Maupertuis, matematician francez
1797 – Hippolyte Delaroche, pictor francez
1803 – Iosif Romanov, librar, editor, tipograf din Bucuresti
1810 – August Treboniu Laurian, om de cultura marcant al secolului al XIX-lea, istoric si om politic roman
1867 – Dimitrie Gerota, medic roman
1867 – Ludovic Mrazek, geolog roman de etnie ceha, membru al Academiei Romane
1888 – Semuel Iosef Agnon, scriitor israelian, laureat al Premiului Nobel
1894 – Georges Henri Lemaitre, fizician belgian
1920 – Juan Antonio Samaranch, presedinte al Comitetului Olimpic International
1923 – Traian Ionescu, fotbalist si antrenor roman
1927 – Sorin Comorosan, biochimist si fizician roman, membru de onoare al Academiei Romane
1952 – David Hasselhoff, actor si cantaret american
1954 – Angela Merkel, politician german, cancelar al Germaniei
1966 – Alexandru Gafton, lingvist si filolog roman
1982 – Mihai Patrascu, informatician roman
Au murit astazi
1790 – Adam Smith, economist scotian
1882 – Pantazi Ghica, publicist si scriitor roman
1894 – Leconte de Lisle, poet si traducator francez
1907 – Hector Malot, scriitor francez
1912 – Henri Poincare, matematician francez
1918 – Familia ?arului Nicolae al II-lea al Rusiei, ?arina Alexandra Feodorovna, Marea Ducesa Olga, Marea Ducesa Tatiana, Marea Ducesa Maria, Marea Ducesa Anastasia, ?areviciul Alexei
1923 – Theodor Rosetti, publicist si politician roman
1944 – William James Sidis, matematician american
2002 – Gabriela Manole-Adoc, sculptorita romanca