1,7K
Nicolae Boscaiu a fost un biolog roman, membru titular al Academiei Romane. Nascut in anul 1925, acad. Nicolae Boscaiu a absolvit cursurile Sectiei de stiinte naturale a Facultatii de Stiinte de la Universitatea din Cluj-Napoca, devenind, in 1971, doctor in biologie. De-a lungul anilor, a ocupat diferite functii – muzeograf principal la muzeul din Lugoj, cercetator stiintific si mai tarziu presedinte la Subcomisia Monumentelor Naturii din cadrul Filialei Cluj-Napoca, cercetator la Centrul de Cercetari Biologice la Filiala Cluj-Napoca a Academiei Romane, bibliotecar principal la Filiala din Cluj a Bibliotecii Academiei Romane, redactor sef la Revista romana de biologie. Seria Botanica. Din 1990 a devenit secretar stiintific al Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Romane. In bogata sa activitate de cercetare stiintifica, s-a orientat spre mai multe directii cum sunt – taxonomie, floristica si fitosociologie, fitogeografie, istoria botanicii s.a., abordand unele directii inedite. In domeniul ocrotirii naturii, s-a preocupat indeosebi de protectia genofondului si a asociatiilor vegetale reusind sa infiinteze noi rezervatii naturale in diferite judete din Transilvania. Dintre cele peste 270 de lucrari publicate singur sau in colaborare, in tara si paste hotare amintim – ,,Flora si vegetatia muntilor Tarcu, Godeanu si Cernei” distinsa cu premiul ,,Emanoil Teodorescu” al Academiei Romane ,,Biogeografie in perspectiva genetica si istorica” ,,Biogeographie” ,,Fauna und Flora der Erde und ihre Geschtliche ntwicklung”, la care se adauga si ingrijirea unor volume editate de Filiala Cluj-Napoca. A fost ales membru corespondent al Academiei Romane in 1990 si, titular in anul 1991. A fost membru al Asociatiei Internationale de Fitosociologie, presedinte al Asociatiei Romane de Fitosociologie.
Evenimente
1601 – Mihai Viteazul dicteaza memoriul catre marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, pastrat numai in traducere, prima autobiografie din literatura romana.
1612 – Are loc lupta de la Cornul lui Sas, in care Constantin Movila, domn al Moldovei, este infrant de tatari.
1829 – William Burt a conceput prima masina de scris din lume.
1859 – A aparut, la Bucuresti, prima publicatie a Armatei Romane ,,Observatorul militar, diariu, politicu si scientific”
1862 – Serviciul de posta a intrat in administratia statului; s-a infiintat ,,Directia centrala a postelor”.
1881 – La Liege, Belgia, s-a infiintat ,,Federatia Internationala de Gimnastica” cea mai veche federatie sportiva internationala.
1914 – Imperiul austro-ungar a emis un ultimatum Serbiei, dupa asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Actul a precedat izbucnirea Primului Razboi Mondial.
1921 – A fost semnata Conventia de la Paris de catre Belgia, Franta, Marea Britanie, Grecia, Italia, Romania, Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor si Cehoslovacia. Conventia stabilea statutul definitiv al Dunarii – navigatia pe Dunare era libera si deschisa tuturor pavilioanelor in conditii de egalitate completa, pe tot parcursul navigabil al fluviului si pe toata reteaua internationalizata.
1968 – Exercitand presiuni asupra guvernului liberal cehoslovac, sovieticii anunta desfasurarea, la scara larga, de manevre militare in apropiere de Cehoslovacia.
1991 – Banca Nationala a Romaniei emite norme privind infiintarea si functionarea caselor de schimb valutar.
1995 – Americanii Thomas Hale si Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp, la mare distanta de Soare.
2000 – Sefii de stat si de guvern ai statelor membre ale G-8, reuniti la Nago, Japonia, au adoptat Declaratia finala a summitului din Okinawa, care isi propunea ,,sa atace in profunzime cauzele conflictelor si saraciei” din lume.
S-au nascut astazi
1869 – Gheorghe Adamescu, istoric literar, membru al Academiei Romane
1886 – Walter Schottky, fizician si inventator german
1913 – Gherasim Luca, poet si prozator roman
1925 – Nicolae Boscaiu, biolog roman, membru titular al Academiei Romane
1961 – Martin Lee Gore, membru al formatiei britanice Depeche Mode
1961 – Woody Harrelson, actor american nominalizat de multe ori la premiile Oscar si Golden Globe
1965 – Saul Hudson aka Slash, unul dintre cei mai de seama chitaristi ai tuturor timpurilor, membru al formatiilor Guns’N’Roses si Velvet Revolver
1967 – Philip Seymour Hoffman, actor si regizor American
Au murit astazi
1692 – Gilles Menage, poet francez
1885 – Ulysses Simpson Grant, general american si cel de-al 18-lea presedinte al Statelor Unite
1916 – William Ramsay, chimist scotian
1920 – Teodor V. Stefanelli , istoric si scriitor, membru al Academiei Romane
1955 – Gheorghe Spacu, chimist, academician roman.
2009 – Dan Setlacec, medic si profesor de chirurgie roman