2,5K
George Bernard Shaw a fost un scriitor irlandez, laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1925, considerat de unii critici ca unul din cei mai importanti dramaturgi de limba engleza de la William Shakespeare. Shaw s-a facut cunoscut atat ca autor de piese de teatru, cat si in calitate de critic de arta si publicist politic. In opozitie cu dramaturgia superficiala a epocii, Bernard Shaw l-a luat ca model pe Ibsen, in care vedea pe unul dintre cei mai mari maestri ai artei realiste. Dar spre deosebire de Ibsen, al carui teatru avea mai mult un caracter tragic, Shaw era inclinat spre umor si satira, creand situatii care uimesc la inceput prin caracterul lor neobisnuit. Oricat de paradoxale ar fi insa, ele contin, in fond, conflicte din viata reala, redate de autor cu multa finete. Shaw smulge mastile, dezvaluind contradictiile flagrante ale vietii. In majoritatea pieselor lui, problema este pusa si rezolvata nu prin actiune, ci prin replicile spirituale ale personajelor, care vorbesc deschis despre diferite aspecte din viata societatii. Procedeul preferat al scriitorului este paradoxul. Sub masca unui bufon, el cauta astfel sa expuna publicului adevaruri amare, imbracandu-le in forma unor paradoxuri pline de haz.
Evenimente
1741 – A fost descoperita Peninsula Alaska de catre Vitus Bering ce conduce o expeditie a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru.
1469 – Razboiul celor Doua Roze – In batalia de la Edgecote Moor fortele conduse de Richard Neville, conte de Warwick se opun celor conduse de Eduard al IV-lea al Angliei.
1891 – Franta anexeaza Tahiti.
1908 – Procurorul general al Statelor Unite a infiintat o organizatie ce a stat la baza FBI-ului din ziua de astazi.
1940 – La Salzburg, Austria are loc o intrevedere intre Ion Gigurtu prim-ministru coman si Mihail Manoilescu ministru de externe roman, pe de o parte, si Adolf Hitler si Joachim von Ribbentrop, de cealalta parte – Guvernului roman i s-a recomandat sa raspunda revendicarilor Ungariei horthyste prin propuneri si negocieri directe.
1941 – Este cucerita Cetatea Alba. Se incheie campania militara purtata de Armata Romana, alaturi de cea germana, pentru eliberarea nordului Bucovinei si Basarabiei.
1944 – Prima racheta V-2 germana care loveste Regatul Unit.
1945 – Al doilea razboi mondial – Ultimatumul anglo-chino-american care solicita capitularea Japoniei.
1945 – Partidul Laburist castiga alegerile generale din Marea Britanie. Caderea de la putere a lui Winston Churchill.
1953 – Prin lansarea unui atac nereusit impotriva unei baze militare din Santiago de Cuba, Fidel Castro a declansat Revolutia Cubaneza.
1958 – In cadrul programului spatial ,,Explorer” se lanseaza ,,Explorer 4”.
1974 – Prim-ministrul grec Konstantinos Karamanlis formeaza primul guvern civil din tara, dupa sapte ani de conducere militara.
1976 – Primul card VISA a fost utilizat pentru prima oara, la Thompson Travel, in Burlington, Vermont, SUA, fiind emis de Howard Bank. Suma tranzactionata a fost de 178 USD, fiind folosita pentru cumpararea unor bilete de avion.
S-au nascut astazi
1721 – Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, colectionar de arta
1856 – George Bernard Shaw, dramaturg si eseist englez, laureat al Premiului Nobel
1872 – Scarlat Demetrescu, profesor de stiinte naturale, geografie, scriitor si unul din cei mai mari spiritualisti romani
1894 – Egizio Massini, dirijor roman de origine italiana
1928 – Constantin Corduneanu, matematician roman, stabilit in SUA din anul 1978
1931 – Eugenia Dumitrascu, artist plastic roman
1939 – Cezar Baltag, poet roman
1940 – Monica Ghiuta, actrita romanca de teatru si film
1943 – Mick Jagger, vocalist, chitarist, compozitor si actor britanic, membru al trupei ,,The Rolling Stones”
1949 – Roger Taylor, muzician britanic, membru al trupei ,,Queen”
1952 – Dan Condurache, actor roman de teatru si film
1956 – Vasile Blaga, politician roman
1959 – Kevin Spacey, actor american
1964 – Sandra Bullock, actrita americana
1974 – Daniel Negreanu, jucator canadian de poker
Au murit astazi
1925 – Gottlob Frege, matematician si logician german
1967 – Alexandru Cisman, fizician roman, membru corespondent al Academiei Romane
1975 – Ion Cantacuzino, scriitor, producator, scenarist, critic si istoric roman de film, fiul actritei Maria Filotti
1995 – Constantin Anastasatu, medic roman, membru al Academiei Romane