3,1K
Litman Leon Ghelerter a fost unul dintre fruntasii miscarii socialiste din Romania, doctor in medicina, ctitor de spitale, tribun si publicist. A fost membru al Partidului Social-Democrat, precum si membru fondator al Partidului Socialist al Muncitorilor din Romania. In anul 1931 numele partidului a fost modificat in cel de Partidul Socialist Independent. In anul 1933 Partidul Socialist infiintat de un alt dizident din Partidul Social-Democrat, Constantin Popovici, s-a unificat cu Partidul Socialist Independent al doctorului Ghelerter. Noul partid s-a numit ,,Partidul Socialist Unitar” si a fost condus de dr. Leon Ghelerter, presedinte si Stefan Voitec si Constantin Popovici, secretari generali. Doctorul Leon Ghelerter a fost ctitorul Spitalului de copii din Iasi, al asezamantului medico-social ,,Intrajutorarea” al ,,dispensarului pentru ajutorare medicala si consultatii gratuite”. A infiintat Fundatia ,,Iubirea de Oameni”. In anul 1926 se asaza piatra de fundatie a spitalului si policlinicii ,,Iubirea de Oameni” pe care stau scrise cuvintele fondatorului – ,,In anul 1926 luna nov.7 s-a zidit aceasta piatra a spitalului Iubirea de Oameni care va sluji obstei din Capitala si din toata tara romaneasca, fara deosebire de natie si credinta, pentru prevenirea boalelor, insanatosirea norodului si invatatura tinerimei medicale”. In anul 1945, dupa 19 de ani de activitate, spitalul avea la activ peste un milion de consultatii si tratamente efectuate in mod gratuit la aproape 400.000 de bolnavi.
In ,,Bilete de papagal”din anul 1928, Tudor Arghezi i-a facut doctorului Ghelerter urmatorul portret: ,,…. e un tovaras socialist, un tovaras urias, un urias cu zambetul de pici. In figura de gal, cu mustatile de cucuruz se joaca blajin, cu ochii si cu zambetul lui, o figurina. Pe inima cuprinsa de un piept imens, Doctorul strange o papusa de care nu se mai desparteste. E copilul lui, cel mai vechi si totusi cel mai stationar, nascut odata cu tatal care, el, a caruntit. Si papusa, el o poarta pretutindeni, caci e inteligenta si mistica lui naivitate de barbat, la varsta altora de materialitate sceptica si de ramolisment fericit. Impetuos si alert, pe cat de bland si de sfatos, Doctorul arata, de cum il vezi, papusa; o culca si o ridica, o mangaie si plange pentru ea. E realitatea si visul acestui om, combinate cu portelanul si stofa; e idealul lui de-o lume roza, cu parul auriu, si care inchide pleoapele si le deschide in stralucirea luminii socialiste, cu o lacrima de bucurii pe gene. De treizeci de ani, cel putin, el alearga dupa o fiinta a necunoscutului adevar integral, intrupata. Se urca pe capra, da bice cailor, urneste povara, opreste, se da jos si ia loc in alta caruta…. La popasuri, el a ridicat cate o fantana si e cel mai adevarat gen de monumente, zidite de harnicia indragostita a medicului celui fara de arginti, moldovean. Himera l-a impins din Iasiu catre Bucuresti. Boala se confunda in scoala lui cu omenirea, maladiva in toate institutiile ei si cand Doctorul Ghelerter isi pleaca urechea la coasta unui pacient, auzul lui discerne tictacul acumulat, de dureri tacute, a universului omenesc. Revolta lui e de zece ori mai mare decat la altii si mila lui de asemeni. El stie sa geama de zdruncinul lumii, atunci cand altii l-au dat de tot uitarii si singura deosebire fundamentala intre acest medic, care putea sa considere pe om ca pe un client, si detractorii lui din burghezie, profesionisti molcomi si tihniti intr-o dogma a digestiunii, consista in sentimentul unei datorii neimplinite….”
Evenimente
1468 – Tratatul moldo-polon. Cazimir al IV-lea s-a obligat sa nu adaposteasca nici un pretendent la tronul Moldovei.
1540 – Cancelarul britanic Thomas Cromwell este executat din ordinul regelui Henric al VIII-lea fiind acuzat de tradare.
1794 – Executia lui Robespierre impreuna cu Saint-Just, Couthon si alti 19 adepti ai celui supranumit ,,Incoruptibilul”.
1821 – Peru isi declara independenta fata de Spania.
1868 – A fost ratificat cel de-al 14-lea amendament al Constitutiei SUA, prin care populatia afro-americana poate beneficia de cetatenie.
1914 – Primul razboi mondial – Austro-Ungaria a declarat razboi Serbiei, fapt care a marcat inceputul primului razboi mondial
1965 – Razboiul din Vietnam – Presedintele american Lyndon B. Johnson anunta cresterea numarului de trupe americane in Vietnamul de Sud de la 75.000 la 125.000
S-au nascut astazi
1580 – William Lee, inventator englez
1804 – Ludwig Feuerbach, filosof german, unul din precursorii marxismului
1840 – Edward Drinker Cope, paleontolog American
1867 – Charles Dillon Perrine, astronom americano-argentinian
1874 – Ernst Cassirer, filosof german
1887 – Marcel Duchamp, pictor francez
1902 – Karl Popper, filosof englez de origine austriaca
1904 – Pavel Alexeevici Cerenkov, fizician sovietic, laureat al Premiului Nobel
1915 – Charles Hard Townes, fizician american, laureat al Premiului Nobel
1949 – Ioana Pavelescu, actrita romanca de teatru si film
1954 – Hugo Chevez, politician venezuelian
1981 – Michael Carrick, fotbalist englez
Au murit astazi
450 – Teodosiu al II-lea, imparat bizantin
1655 – Cyrano de Bergerac, poet, eseist si dramaturg francez
1741 – Antonio Vivaldi, compozitor italian
1750 – Johann Sebastian Bach, compozitor si organist german
1794 – Maximilien Robespierre, lider al Revolutiei franceze
1818 – Gaspard Monge, matematician francez, creatorul geometriei descriptive
1835 – Edouard Adolphe Casimir Joseph Mortier, maresal francez
1844 – Joseph Bonaparte, fratele mai mare al lui Napoleon si rege al Spaniei
1869 – Jan Evanghelista Purkinje, biolog si fiziolog ceh
1938 – Dumitru Evolceanu, critic literar
1942 – Sir William Matthew Flinders Petrie, arheolog englez
1945 – Leon Ghelerter, medic roman
1946 – Max Arnold pictor roman
1968 – Otto Hahn, chimist german, laureat al Premiului Nobel
2004 – Francis Crick, om de stiinta englez, laureat al Premiului Nobel
2012 – Mihail Lupoi, om politic roman