1,1K
Deputatul PSD Mircea Draghici, Chestor al Camerei Deputatilor, a depus in aceasta saptamana doua propuneri legislative. Una dintre acestea vizeaza dezvoltarea comunitatilor sarace din Romania, iar cealalta clarifica situatia finantarii partidelor politice. Daca cele doua propuneri vor fi adoptate de catre Parlament, ele vor aduce beneficii reale atat in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene pentru categoriile sociale defavorizate, cat si in privinta aderarii Romaniei la spatiul Schengen, prin imbunatatirea raportului MCV.
Parlamentarul social democrat declara ca, asa cum a promis, a reusit sa definitiveze doua dintre initiativele legislative la care a lucrat intens in ultima perioada. Proiectele au fost semnate si sunt sustinute si de liderii de grup USL din Camera Deputatilor si Senat, convinsi la randul lor de utilitatea si oportunitatea adoptarii celor doua legi. Propunerea legislativa privind comunitatile sarace reprezinta o cale eficienta pentru reducerea riscului de excluziune sociala, pentru a diminua saracia si pentru a imbunatati calitatea vietii grupurilor vulnerabile. Adoptarea acestui proiect va influenta pozitiv rata de absorbtie a fondurilor europene prin care se finanteaza obiective sociale.
,,Aceasta initiativa legislativa este rezultatul discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale care gestioneaza acest domeniu, precum si cu ministrul Eugen Teodorovici pe zona accesibilitatii la fondurile europene”, a sustinut Mircea Draghici.
In ceea ce priveste cea de-a doua initiativa, cea referitoare la finantarea partidelor politice, deputatul argesean este convins ca odata adoptata de catre Parlamentul Romaniei poate imbunatati raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.
“Propunerea legislativa la care am lucrat are in vedere modificarea si completarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Aceasta initiativa tine cont de evaluarile Romaniei facute de catre Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO). Aceste evaluari privesc toate aspectele finantarii activitatilor politice, inclusiv transparenta resurselor utilizate de partidele politice si candidati, modalitatea de monitorizare a reglementarilor si aplicarea sanctiunilor. Odata adoptata aceasta lege, Romania se va alinia la normele europene privind finantarea partidelor politice si se va asigura o mai mare transparenta, fiind eliminate fraudele in acest domeniu”, a precizat Chestorul Camerei Deputatilor.