1,3K
In perioada 8 – 18 septembrie, deputatul Simona Bucura Oprescu, presedinte al Organizatiei de Femei a PSD Arges, s-a aflat intr-o vizita oficiala in China, la invitatia Partidului Comunist Chinez. Din delegatia oficiala au facut parte reprezentanti ai Parlamentului (parlamentari de la PSD, PNL, PC si UNPR) si ai Guvernului Romaniei.
Vizita in China a presupus un program dens de deplasari si intalniri cu oameni politici, mediu de afaceri, cultural sau cu mediul stiintific. Organizarea a inclus, de asemenea, o deplasare in zona de prelucrare a produselor pentru export din Shanghai, vizitarea Muzeului de sistematizare urbana, intalnire cu oficialitatile din Shanghai, vizitarea zonei turistice si comerciale Yuyuan, apoi a oraselor Zhenjiang (intreprinderea de panouri pentru energie solara, Oraselul de Stiinta si Tehnologie, cartierele noi etc.) si Beijing unde de asemenea au avut loc intalniri cu oficialitati. Au avut loc si discutii cu tineri chinezi, dar si despre situatia economiei chineze in momentul de fata.
"In urma vizitei, se pot desprinde cateva concluzii importante. Si anume, ca principiile care au stat la baza dezvoltarii Chinei au fost strategia, stabilitatea, adaptarea, buna chibzuire, migratia rural – urban, investitiile straine directe, educatia si cercetarea. Despre fiecare din acestea sunt destule lucruri de spus, dar trebuie retinut ca:
1. Strategia – Incepand din anul 1953, China a fost consecventa planurilor sale cincinale, cu tinte bine definite si initiativele politice necesare pentru atingerea lor.
2. Stabilitate – Conducerea chineza s-a angajat neabatuta pe drumul stabilitatii. Aceasta i-a ajutat pe chinezi ca in perioada 2008 – 2009, cand intreaga lume intra in criza, sa ramana neatinsa de inflatie si de supraevaluarea activelor imobiliare si de deteriorarea creditelor.
3. Adaptarea – Inseamna 30 de ani de reforme care au inlocuit vechea incorsetare si au promovat dinamismul economic. Reforma pietei financiare a avut efecte spectaculoase, China demonstrand ca stie sa stapaneasca mecanismele economice, reorientand cursul economiei.
4. Buna chibzuiala – China a redus cheltuielile interne, a pus baze pentru investitii majore, a crescut rezervele valutare si, mai important, isi protejeaza rezervele naturale. Protejarea economiei de socurile externe in favoarea activitatii economice interne a fost o politica permanenta care a dat roade.
5. Migratia rural – urban – In ultimii 30 de ani, populatia urbana a Chinei a crescut de la 20% la 46%. In urmatorii 20 de ani, inca 300 de milioane de chinezi se vor muta in mediul urban pentru a asigura forta de munca in activitatile de construire a infrastructurii, dar si in comert si servicii.
6. Investitiile straine directe – Pe langa forta de munca ieftina, statul chinez asigura investitorilor facilitati importante, considerand investitiile straine drept o prioritate. China considera ca investitiile sunt insotite de capital ce va produce valoare adaugata, dar si de transfer tehnologic.
7. Educatia si cercetarea – China considera educatia si cercetarea ca fiind prioritati nationale. In prezent, 95% din populatia tarii este alfabetizata, iar 80% au studii medii. In 2013 se estimeaza ca in China va fi cel mai mare numar de absolventi de invatamant superior, de asemenea. China detine 300.000 de patente de cercetare, ocupand din acest punct de vedere locul 3 dupa Japonia si SUA. In 2015, 2,5% din PIB va fi alocat pentru cercetare.
Activitatile planului se bazeaza pe industrii strategice emergente, precum:
– tehnologie informationala de noua generatie
– conservarea energiei
– biotehnologia
– productia de echipamente hi-tech
– energie regenerabila
– materiale alternative
In plan este si crearea de automobile care sa functioneze cu combustibili alternativi. Aceste industrii ocupa acum 3% din PIB-ul Chinei si se doreste ca pana in 2020 sa se majoreze aceasta pondere la 20%.
Pentru viitor, colaborarea romano-chineza va fi mai stransa. Deja s-au creionat cateva linii importante de actiune. Este vorba de cooperare pe linie de tineret, mai ales ca in acest an este Forumul Tineretului in China, cooperare in plan administrativ si, evident, cooperare in plan economic. In urma vizitei s-a stabilit ca, pe langa contactele si colaborarile la nivel parlamentar si guvernamental, sa fie extinsa cooperarea si la nivelul administratiei locale. Astfel, vor fi provincii, municipii si orase din China care vor coopera pe diverse domenii de activitate cu entitati administrative similare din Romania (judete, municipii si orase)", a declarat doamna Simona Bucura Oprescu.
Deplasarea a avut loc in perioada in care, raportat la activitatea parlamentara, doamna deputat Simona Bucura Oprescu s-a aflat in concediu de odihna. "Pentru a pleca in China, am decis sa intru in concediu de odihna. Am facut cerere de concediu pentru a fi corecta in raport cu banii publici si cu atributiile din Parlament", a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu, avand in vedere diferitele dezbateri din spatiul media pe acest subiect.