1,3K
Muzeul Judetean Arges a deschis incepand din luna ianuarie 2013, seria de manifestari intitulata "Exponatul lunii". Aceasta serie de manifestari vizeaza prezentarea lunara publicului vizitator a unor piese sau ansambluri de piese cu valoare deosebita din colectiile muzeului.
Piesa expusa luna aceasta reprezinta un mortarium de piatra. El a fost realizat din calcar, este prevazut cu patru apucatori fara decor, care aveau rolul de a inlesni manuirea sa. Pisalogul a fost realizat tot din calcar, are forma tronconica si era folosit atat pentru zdrobire, cat si pentru frecarea semintelor.
A fost descoperita in principia (cladirea comandamentului) castrului cu incita de caramida de la Uruleni-Afrimesti (comuna Barla, judetul Arges). Contextul arheologic in care a aparut este deosebit de interesant. Recipientul de calcar a fost depus impreuna cu un alt mortarium de mai mari dimensiuni, realizat din granit si prevazut cu un cerc de fier pentru ranforsare. Acest lucru dovedeste ca cele doua recipiente erau depozitate acolo si utilizate doar atunci cand era nevoie.
Prezenta unor astfel de piese intr-un castru roman nu trebuie sa surprinda. Se stie ca fiecarui dormitor al soldatilor (contubenium) ii revenea o rasnita (mola manuaria) cu ajutorul careia isi macinau ratia de cerealele primita. Tot ei isi preparau si hrana zilnica, de aceea, pentru a gati aveau nevoie de diverse recipiente: oale, site, vase pentru servitul mesei, vase de baut, vase pentru pastrarea hranei si, bineinteles, mortaria. Un recipient similar a fost descoperit in asezarea romana de la Acidava (Enosesti, Piatra-Olt, judetul Olt) si este datat general in secolele II-III p. Chr. Un altul a fost descoperit in principia castrului de la Tibiscum si se dateaza in prima jumatate a secolului al III-lea p. Chr. De asemenea, in cetatea romano-bizantina de la Sucidava (Celei, oras Corabia, judetul Olt) au fost scoase la lumina mai multe fragmente provenind de la astfel de recipiente. Piesa de la Urlueni dateaza: sfarsitul secolului al II-lea/inceputul secolului al III-lea – mijlocul secolului al III-lea p. Chr.
In epoca romana, cerealele constituiau baza alimentatiei. Semintele de cereale erau, fie macinate, fie doar zdrobite si folosite in diverse preparate de genul pasatului sau chiflelor cu seminte. Macinarea cerealelor se facea in casa, cu ajutorul unor rasnite actionate manual si numite in terminologia latina molae manuariae. Zdrobirea semintelor se facea in recipiente numite mortaria. Aceste puteau fi realizate din lut sau cioplite din piatra. Termenul romanesc echivalent pentru acest tip de recipiente ar fi cel de „mojar" sau „piua".
"Exponatul lunii" va putea fi admirat de marti pana duminica intre orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judetean Arges din strada Armand Calinescu, nr.44.
Informatiile ne-au fost furnizate de conf. univ. dr. Spiridon Cristocea, directorul general al Muzeului Judetean Arges.