1,4K
Interesul pentru tematica europeana, in general si pentru alegerile europene, in particular constituie o prioritate pentru clasa politica europeana dar si pentru Institutul pentru Politici Publice (IPP). Prezenta la vot este intr-un alarmant trend de scadere peste tot in Europa si mai ales in Romania, la recentele alegeri Europarlamentare, numai unul din patru alegatori participand la scrutin. Toate analizele de profil din ultimii ani au aratat ca una dintre explicatiile nivelului extrem de redus de interes al cetatenilor europeni pentru alegerile Europarlamentare tine de cunostintele limitate ale votantilor cu privire la importanta si rolul pe care Parlamentul European il are in relatie cu viata lor cotidiana.
In acest context, Institutul pentru Politici Publice, organizatie neguvernamentala care s-a aplecat constant, prin studiile elaborate, asupra fenomenului scaderii ingrijoratoare a interesului romanilor in alegeri, solicita – prin prezenta scrisoare publica – liderilor principalelor partide politice sa invite in Romania, in perioada urmatoare, personalitati reprezentand activ familiile politice de la nivel european care sa determine o mai buna intelegere, de catre votantii romani, a diferentelor de viziune in ce priveste dezvoltarea spatiului European si implicit a Romaniei. Nu vrem ca prin acest demers sa afirmam ca rolul sau competenta actualilor reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European este unul nedemn de luat in seama. Consideram, insa, ca aducerea in Romania a liderilor curentelor politice care sa discute, impreuna sau separat in evenimente individuale, tematica europeana poate intari sentimentul de apartenenta la spatiul european aratand mai bine romanilor ca aceste alegeri au cu adevarat o miza si pentru ei, astfel ca trebuie sa participe.
Apreciem ca partidele politice responsabile au aceasta datorie morala fata de alegatorii romani in conditiile in care Europarlamentarii nostri s-au achitat doar intr-o mica masura de obligatia de a explica romanilor ce oferta electorala au familiile politice importante de la nivel european. Aceste prezentari si dezbateri publice ar trebui facute in perioada imediat urmatoare pentru a se evita politizarea excesiva a prezentei unor asemenea personalitati in Romania, abordare specifica partidelor romanesti in perioada oficiala a campaniei electorale. Intelegem ca miza acestor alegeri poate sa fie, prin organizarea unui referendum pentru revizuirea Constitutiei, mutata mai mult spre dezbateri cu caracter intern, insa, prin lipsa unor dezbateri consistente privind problematica UE, partidele nu fac decat sa mareasca distanta dintre Romania si ceilalti membri UE, inclusiv fata de statele in care domina curentul eurosceptic.