1,1K
Senatul a adoptat astazi propunerea legislativa privind adoptarea de masuri specifice in vederea dezvoltarii comunitatilor sarace, initiata de deputatul PSD Mircea Draghici, Chestor al Camerei Deputatilor, cu 66 voturi pentru, 4 abtineri si 32 voturi impotriva.
“Faptul ca Senatul Romaniei a adoptat astazi propunerea legislativa privind comunitatile sarace este un motiv de bucurie si de implinire pentru mine. Proiectul reprezinta calea eficienta pentru reducerea riscului de excluziune sociala, pentru a diminua saracia si pentru a imbunatati calitatea vietii grupurilor vulnerabile. Acesta prevede constituirea unui grup de lucru interinstitutional coordonat de Secretariatul General al Guvernului, care sa coreleze prevederile legislative care fac referire la definirea comunitatilor sarace si a grupurilor vulnerabile. Totodata, proiectul legislativ propune ca la nivelul Guvernului sa existe un fond de cofinantare a asistentei financiare nerambursabile pentru comunitatile sarace.
Romania are nevoie de o harta a saraciei bazata pe o matrice de indicatori utilizati de Comisia Europeana. De asemenea, studiile au aratat ca problema resursei umane corespunzator calificate pentru scrierea si implementarea proiectelor europene in comunitatile sarace, cat si lipsa cofinantarii sunt impedimente majore in atragerea fondurilor structurale.
Am convingerea ca, implementarea acestui proiect legislativ va constitui un prim pas pentru indreptarea neajunsurilor cu care s-au confruntat de-a lungul anilor membrii grupurilor vulnerabile si ai comunitatilor sarace in incercarea de a atrage si fonduri structurale nerambursabile.
Mai mult, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, parlamentari, cat mai ales reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale au sustinut, in cadrul dezbaterii pe care am organizat-o in aceasta luna la Camera Deputatilor, importanta si oportunitatea demersului legislativ, exprimandu-si sprijinul pentru implementarea acestuia”, a afirmat deputatul social-democrat.
Senatul a fost prima camera sesizata, proiectul legislativ urmand sa intre in circuitul parlamentar la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.