15,9K
Pe 8 aprilie, s-a dat startul Programului de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National (Rabla) 2014. Sunt alocate 20.000 de tichete, din care 17.000 pentru persoane fizice si 3.000 pentru companii si institutii publice. Bugetul total alocat este de 140 de milioane de lei, iar valoarea fiecarui tichet fiind de 6.500 de lei.
Chestorul Camerei Deputatilor, social-democratul Mircea Draghici, considera ca vestea este una cat se poate de buna pentru cei doi producatori autohtoni de autoturisme, Dacia si Ford, fiind vorba despre un program asteptat atat de catre producatori, cat si de catre posibilii clienti.
“In calitate de consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta pe probleme de transport si industrie auto, doresc sa transmit mai ales celor doi producatori romani, Dacia si Ford, mesajul ca Guvernul este alaturi de industria auto, unul dintre pilonii cei mai importanti ai performantei economice deosebite inregistrate de Romania.
Reluarea programului Rabla este doar una dintre masuri. Anul acesta va fi semnat contractul pentru lucrarile la autostrada Pitesti – Slatina – Craiova, una din promisiunile facute de statul roman companiei Ford inca de cand a venit in Romania, dar care nu a fost indeplinita pana acum de niciun guvern. In 2015, dupa cum a dat asigurari si premierul, urmeaza sa inceapa lucrarile si la autostrada Pitesti – Sibiu, o ruta foarte importanta pentru uzina Dacia, pe care am sustinut-o intens, in acord cu solicitarile venite din partea conducerii si muncitorilor companiei Dacia Renault. Vorbim, deci, despre un pachet de masuri al Executivului condus de Victor Ponta propus cu precadere pentru a veni in sprijinul industriei auto.
Revenind la Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto National 2014, principala noutate este aceea ca, pentru a reduce cazurile de specula cu vouchere, ministerul Mediului a decis ca acestea sa fie emise doar in format electronic. Distributia tichetelor din programul Rabla 2014 nu se va mai face ca in anii trecuti, pe judete, in functie de vechimea parcului auto din fiecare judet, ci in functie de cerere. Tichetele electronice vor fi extrase dintr-o baza de date nationala de dealerii auto, pe masura ce se inscriu solicitantii.
Persoanele fizice care vor sa achizitioneze un autovehicul nou prin programul Rabla pot merge la dealerii auto si, ulterior, sa-si caseze masinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). O persoana fizica interesata sa cumpere o masina noua prin programul Rabla 2014 trebuie sa mearga la dealerul auto pentru a se inscrie in sistemul national. In termen de cinci zile lucratoare, AFM urmeaza sa valideze datele inscrise de solicitant, iar in decurs de 30 de zile acesta trebuie sa-si radieze masina veche din circulatie si sa semneze un contract de vanzare-cumparare cu dealerul de la care achizitioneaza un autovehicul nou. Daca aceste conditii nu se intrunesc, tichetul valoric se intoarce in baza nationala, iar solicitantul pierde dreptul de a mai cumpara o masina noua pe baza acelui document", a aratat Mircea Draghici.
In 2013, productia de autovehicule din Romania a crescut cu aproape 22% comparativ cu anul precedent, la circa 411.000 de masini, potrivit datelor Organizatiei Internationale a Constructorilor de Automobile (OICA), fiind vorba despre o productie record. Tot anul trecut, pentru prima oara din 2007, vanzarile Dacia au crescut in volum iar marca si-a accentuat pozitia de lider, ajungand la o cota de piata de peste 31%. Dacia a reusit sa-si sporeasca cu 12,4% volumul vanzarilor, pana la 24.890 de unitati.