11,8K
Primaria Pitesti si constructorul sunt exclusiv vinovati pentru inundarea Parcului Lunca Argesului – o spune fostul director al Directiei Apelor Arges-Vedea, Adrian Moisescu. Acest lucru reiese, sustine Moisescu, si din concluziile Comisiei dispuse de prefect si formata din specialisti din toate institutiile direct vizate (ISU, Ape, Prefectura, ANIF, Primarie, IRC, Consiliul Judetean). Mai grav este ca una dintre cauzele care au dus la inundarea parcului ar putea declansa un adevarat dezastru ecologic! Va prezentam, in continuare, argumentele fostului director al Apelor, actualmente inginer in cadrul institutiei. Practic, sunt argumentele unui specialist, argumente care arunca asupra primarului Tudor Pendiuc niste acuze extrem de grave!
Apa de ploaie s-a adunat in Parcul Lunca Argesului ca intr-o cada! Domnul primar a incalcat grav legea!
Principalul motiv pentru care a fost inundat parcul, potrivit lui Moisescu, ar fi lipsa descarcatoarelor meteorice de pluvial, prevazute expres in avizul dat de Directia Apelor. Mai pe romaneste, a unui dispozitiv care face ca toata apa provenita de la ploaie sa fie scursa in raul Arges, nu sa ramana blocata in parc.
,,In avizul semnat de mine pe vremea in care eram director se scrie foarte clar ca trebuie sa existe trei descarcatoare meteorice de pluvial, prin care apa care venea exclusiv de la ploaie sa se poata scurge, nu sa ramana in parc. Teama imi este ca aceste descarcatoare nici macar nu exista si ca apa venita de la ploaie in cantitati foarte mari s-a adunat ca intr-o cada. Iar daca exista, este posibil sa fi fost blocate, blindate, stangulate sau colmatate. Va spun, in calitate de specialist, ca cea mai mare parte din apa care a inundat Parcul Lunca Argesului a venit de la apa de la ploaie, care nu a avut unde sa se descarce, in niciun caz de la rau. Iar daca aceste descarcatoare de pluvial care erau expres mentionate in avizul dat nu exista, inseamna ca domnul primar a incalcat grav legea.” declara Adrian Moisescu.
Afirmatiile sale sunt confirmate de avizul dat de Ape, in care scrie, negru pe alb, urmatoarele:
,,Apele pluviale cazute pe spatiul destinat parcarii din zona accesului principal vor fi colectate printr-o retea de canalizare din tuburi PVC, vor fi epurate printr-un separator de hidrocarburi si evacuate in colectorul pluvial care traverseaza parcul si descarca apele in raul Arges. Incinta parcului este traversata de trei canale pluvial deschise care descarca apele in raul Arges.”
,,Directia Apelor poate sa regleze din baraje debitul de apa si niciodata parcul nu are cum sa fie inundat din aceasta cauza."
Moisescu mai sustine ca parcul nu ar putea fi inundat niciodata din cauza deversarii Argesului, intrucat debitul raului este reglat din barajele existente de-a lungul acestuia. De asemenea, in momentul inundarii parcului, specialistii de la Ape ar fi actionat ca la carte, lucru pe care primarul Tudor Pendiuc l-a negat.
,,In zona respectiva, albia regularizata a raului Arges poata sa duca debitul de calcul de 660mc/s, fiind in clasa a II-a de importanta. In ziua in care s-a produs inundatia, din Bascov s-au deversat maximum 450mc/s. Practic, indiferent de cantitatea de apa provenita de la ploi, Directia Apelor poate sa regleze din baraje debitul de apa si niciodata parcul nu are cum sa fie inundat din aceasta cauza. Si nici in acea zi nu a fost!” sustine Moisescu.
De tot… rahatul! Conducta care blocheaza cursul Argesului poate ceda si produce un adevarat dezastru ecologic!
Un al doilea motiv care a dus la transformarea Parcului Lunca Argesului intr-o veritabila delta, desi nu este cel principal, poate duce, pe viitor, la un adevarat dezastru ecologic. Fostul director Adrian Moisescu isi asuma aceasta declaratie cu toata seriozitatea. Redam afirmatiile acestuia, pentru ca sunt extrem de lamuritoare!
,,Spalarea malurilor, ca nu pot sa ii zic inundatie, s-a produs din cauza conductei de ape uzate de sub podul de peste Arges, care a obstructionat sectiunea de curgere, facand un veritabil baraj din plopi si salcii. Nu are de ce sa existe o asemenea conducta in apa! In primul rand pentru ca aceasta transporta apele menajere ale Maracineniului si ale Stefanestiului, iar apa care ajunge si la robinetele noastre spala mai intai rahatul pe care il transporta. In al doilea rand, pentru ca aceasta conducta este intr-o stare avansata de degradare, iar daca cedeaza, Doamne fereste, se poate produce un adevarat dezastru ecologic. In al treilea rand, asa cum va spuneam, conducta si toata vegetatia creata in jurul ei creaza un adevarat baraj natural, care blocheaza cursul natural al raului. In trei randuri s-au facut adrese catre Primaria Pitesti sa rezolve aceasta problema si nu s-a intamplat nimic! Domnul primar stie si de aceea nu vrea sa spuna adevarul pe de-a-ntregul.”
,, Este exclusiv vina Primariei si a constructorului. Cred ca de aceea Tudor Pendiuc vrea sa il dea jos si pe domnul director Ciobanu”
Mai departe, Moisescu intareste explicatiile date pana acum si vine si cu o concluzie ferma: Primaria si constructorul se fac vinovati! Mai mult, acesta aduce o noua acuza primarului Tudor Pendiu si constructorului: ar fi amenajat banci si cosuri de gunoi intr-o zona de interdictie, iar avizul este clar in acest sens.
,,Repet, barajul creat de conducta si vegetatie nu a facut decat sa spele putin malurile parcului, cu pagube infime: niste cosuri de gunoi si cateva bancute. Dar si acestea sunt realizate in zona de interdictie conform avizului dat. Este exclusiv vina Primariei si a constructorului. Cred ca de aceea Tudor Pendiuc vrea sa il dea jos si pe domnul director Ciobanu, pentru ca stia ca dumnealui a spus adevarul si… nu i-a picat bine.
Va garantez ca Apele Romane nu au nici cea mai mica vina in aceasta privinta. O comisie dispusa de prefect, din specialisti din toate institutiile au constatat aceste lucruri in data de 8.05.2014, iar procesul verbal se afla si la ISU, Ape, Prefectura, ANIF, Primarie, IRC, Consiliul Judetean.” a mai declarat Moisescu.
,,Daca s-a facut receptia desi exista aceste probleme, este foarte grav. Iar daca nu s-a facut, este la fel de grav!”
Fostul director al Apelor mai vine cu niste supozitii care, daca se adeveresc, ii creaza o noua mare problema primarului: posibilitatea ca autorizatia de functionare a parcului sa nu existe!
,,Nici nu stiu daca exista autorizatie de functionare pentru acest parc, daca s-a facut receptia. Pentru ca, daca s-a facut receptia desi exista aceste probleme, este foarte grav. Iar daca nu s-a facut, este la fel de grav, pentru ca parcul a devenit obiectiv de utilitate publica.” conchide Moisescu.
Avizul pe care Tudor Pendiuc ezita sa il faca public!
In ceea ce priveste confidentialitatea avizului de functionare, fostul director Adrian Moisescu declara fara niciun dubiu: ,,Avizul nu este clasificat, ci este public!”. Ca atare, primarul Tudor Pendiuc nu are de ce sa ezite sa il prezinte presei. Dar nu mai este cazul, caci, prin amabilitatea domnului Moisescu, vi-l oferim, mai jos, in exclusivitate!