In Romania, biserica este un subiect tabu. Tinand cont de priza pe care o are la mase, putini sunt politicienii care indraznesc sa comenteze negativ, atunci cand e cazul, activitatile acestei institutii, dovada si proaspata decizie prin care s-a hotarat ca preotii sa nu mai fie verificati si eventual deconspirati de CNSAS.
Biserica, aceasta interfata intre om si divinitate, ar trebui sa trezeasca in noi acel fior sublim care sa ne dea increderea ca putem comunica cu Dumnezeu.
Da, trebuie sa pastram imaginea bisericii curata, desi slujitorii ei sunt oameni si – precum clasa politica – au aceleasi metehne ca si poporul pe care-l slujesc.
Scapati din chingile comunismului, romanii au inceput sa construiasca biserici. Asa de multe incat incep sa ma intreb daca ne permitem asta. In curand vom ajunge sa constatam ca avem asa de multe biserici, dar ca nu mai avem deloc credinta.
Daca banii vin din donatii, din prea multul unora sau din fondurile bisericii nu am nimic impotriva, dar cand sunt cheltuiti din fondurile cu care am putea face spitale moderne, construi, repara, incalzi scoli, incep sa cred ca gresim scara prioritatilor.
De prea multi ani, in Mioveni, orasul in care inca se mai opreste apa curenta din cauza datoriilor acumulate de populatie la furnizor, orasul care are un spital la… Racovita, se construieste o grandioasa Catedrala, dupa tipicul pravoslavnic rusesc cu 5 cupole uriase, de curand luminate feeric cu led-uri (economice). Se tot construieste…
Este sigur cea mai mare din judet, poate una dintre cele mai mari din tara. Este o disproportie evidenta intre dimensiunea orasului si Catedrala, dar edilii au vrut sa demonstreze ca la Mioveni credinta e mai mare decat in alte locuri. Ce nu au inteles e ca nu doar dimensiunile
dau maretie si importanta unei catedrale ci rostul si destinatia ei.
Colosul se pare ca va inghiti cel putin 70 de miliarde de lei vechi. In subsolul cladirii, mai multi preoti oficiaza deja, de cativa ani, slujbe religioase. Se aude ca acestia duc o lupta acerba pentru a-si asigura un loc caldut in recele-deocamdata-edificiu…
Daca tot s-a ajuns cu constructia pana aici, sunt de acord ca trebuie si terminata.
Gandul ca aceasta minunatie arhitectonica va fi inobilata de harul preotilor care se vor ingriji de ea mi-a fost spulberat acum cateva zile, cand am asistat fara voie la o discutie intre o „preacinstita” fata bisericeasca si proprietarul unui depozit ce comercializeaza materiale de constructii in imediata apropriere a Catedralei.
Deloc deranjat de intrarea mea in biroul in care se purta discutia, preotul a continuat sa spuna ca ar vrea sa cumpere o cantitate importanta de materiale (vopsele,etc), dar ca are nevoie sa i se emita factura pe o valoare mai mare decat cea reala si ca nu conteaza cat de mare va fi pretul facturat. Obisnuitele practici diabolice din administratia publica se pare ca au intrat si in sanul bisericii, ceea ce explica bunastarea multor preoti.
Am iesit in momentul in care proprietarul depozitului i-a raspuns ca nu poate sa faca asta pentru ca ar insemna sa se inregistreze cu un profit nereal, bla, bla.
Ce ma uimeste cel mai tare in toata intamplarea asta, e nonsalanta cu care preotul a ignorat prezenta unei altei persoane la machiavelica lui propunere. D’aia zic, decat mare si fara rost, mai bine mic si sfant!